Persvrijheid

Jarenlange celstraffen voor Turkse medewerkers oppositiekrant

Veertien medewerkers van oppositiekrant Cumhuriyet zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen tot zeven jaar, meldt de Turkse krant. Volgens de rechtbank steunen de veroordeelden terroristische organisaties, waaronder de Gülenbeweging. De bekende onderzoeksjournalist Ahmet Sik (7,5 jaar cel) haalde in de rechtbank uit naar Erdogan. Volgens Sik probeert de president hem en collega’s het zwijgen op te leggen „zodat we de waarheid niet kunnen vertellen”. Zijn verweer werd massaal gelezen en gedeeld door seculiere Turken. Cartoonist Musa Kart, winnaar van de Freedom of the Press Award, krijgt bijna 4 jaar cel. De persvrijheid in Turkije staat onder druk sinds de mislukte staatsgreep in 2016. Veel journalisten, ook die van Cumhuriyet, worden ervan verdacht Gülenaanhanger te zijn. (NRC)