Oud-politieagent opgepakt in oude seriemoordzaak Californië

De 72-jarige Joseph James DeAngelo is waarschijnlijk de seriemoordenaar die bekend staat als ‘Golden State Killer’, verantwoordelijk voor 12 moorden en 45 verkrachtingen in de jaren zeventig en tachtig.

Een foto van de vermoedelijke 'Golden State Killer' wordt tijdens een persconferentie op een ezel gezet.
Een foto van de vermoedelijke 'Golden State Killer' wordt tijdens een persconferentie op een ezel gezet. Foto John G. Mabanglo/EPA

Een oud-politieagent is opgepakt voor een beruchte reeks moorden, verkrachtingen en inbraken in de jaren zeventig en tachtig in de Amerikaanse staat Californië. De politie heeft de man dinsdag na nieuw dna-onderzoek kunnen aanhouden, meldt The Sacramento Bee.

De FBI houdt de zogenoemde Golden State Killer – een verwijzing naar de staat Californië – verantwoordelijk voor twaalf moorden, 45 verkrachtingen en 120 inbraken tussen 1976 en 1986. De verdachte, de 72-jarige Joseph James DeAngelo wordt vooralsnog verdacht van acht moorden in drie verschillende county’s, maar de aanklacht wordt vermoedelijk nog uitgebreid.

De moordenaar brak gemaskerd en bewapend huizen in. Wanneer hij stelletjes tegenkwam, bond hij de man vast, verkrachtte hij de vrouw en dreigde hij de slachtoffers te vermoorden als ze niet meewerkten. Vervolgens plunderde hij het huis en nam juwelen en geld mee, waarna hij te voet of op de fiets vluchtte.

Bekijk BBC-beelden van de persconferentie over de zaak:

Duizenden tips

Ondanks duizenden tips die de afgelopen jaren binnenkwamen, kwamen de autoriteiten de dader pas vorige week op het spoor. De politie wil niet zeggen hoe ze uiteindelijk bij DeAngelo zijn uitgekomen. Wel is duidelijk dat rechercheurs zijn dna hebben weten te bemachtigen en zo een verband tussen hem en de misdrijven konden leggen. Uiteindelijk werd DeAngelo voor zijn huis aangehouden.

De verdachte was agent in de jaren zeventig maar werd ontslagen omdat hij verdacht werd van winkeldiefstal. Een deel van de moorden werd gepleegd na zijn ontslag. De afgelopen 27 jaar werkte DeAngelo in een distributiecentrum van een supermarktketen, vorig jaar ging hij met pensioen. Het is ongebruikelijk voor seriemoordenaars om zomaar te stoppen met hun daden, maar de sheriff van Sacramento verwacht niet dat hij na 1986 nog meer moorden heeft gepleegd.