OM vervolgt Bossche oud-wethouder om lek bij burgemeestersbenoeming

Een oud-wethouder en een raadslid zouden hun geheimhoudingsplicht omtrent de benoeming van de nieuwe burgemeester van Den Bosch hebben geschonden.

Het stadhuis van Den Bosch.
Het stadhuis van Den Bosch. Foto Koen Suyk / ANP XTRA

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat oud-wethouder Jos van S. en het raadslid Sjef van C. vervolgen omdat zij vertrouwelijke informatie zouden hebben gelekt rond de burgemeestersbenoeming in Den Bosch vorig jaar. De twee raakten daardoor al eerder in opspraak.

Justitie vindt dat de twee de geheimhoudingsplicht die bij hun ambt hoort hebben geschonden. Daarmee is de “integriteit van de benoemingsprocedure” van de burgemeester aangetast. Het benoemen van een burgemeester gebeurt in vertrouwelijkheid; het lekken van informatie hierover is strafbaar. Als Van S. en Van C. schuldig worden bevonden, hangt hun een gevangenisstraf van maximaal één jaar of een boete van maximaal 20.500 euro boven het hoofd.

Aanbevelingslijst

Van C. zat als raadslid in de benoemingscommissie voor een nieuwe burgemeester van Den Bosch. Hij zou de naam van de kandidaat die bovenaan de aanbevelingslijst stond, hebben gelekt aan Van S., die op dat moment wethouder was. Die speelde die informatie vervolgens door aan betrokken partijen en journalisten.

Het lek kwam na de benoeming van burgemeester Jack Mikkers (VVD) door een publicatie van het Brabants Dagblad aan het licht. Uit een dossier in handen van de krant bleek dat de voorkeur van de commissie uitging naar Jan Hamming (PvdA), op dat moment burgemeester van Heusden. Hij trok op het laatste moment zijn kandidatuur in Den Bosch in voor een benoeming in Zaanstad.

Arrestaties

Na de publicatie deed de commissaris van de koning in Noord-Brabant in juli vorig jaar aangifte van schending van de geheimhoudingsplicht. Een maand later werd Van C. gearresteerd en begin februari dit jaar werd Van S. opgepakt. De twee zeggen dat ze onschuldig zijn.

Lees ook: De ex-wethouder werd begin februari opgepakt omdat hij verdacht werd van het lekken van informatie rond de burgemeesterbenoeming in juli vorig jaar.

Wanneer Van S. en Van C. voor de rechtbank moeten verschijnen, is nog niet bekend.

Naschrift (26 april 2017): In lijn met de NRC Code zijn de namen van de verdachten geanonimiseerd.