NRA

Amerikaanse wapenlobby haalt recordbedrag op in nasleep schietpartij op school in Florida

De Amerikaanse wapenlobbyorganisatie NRA heeft in de maand maart, toen na een schietincident op een middelbare school een golf van verzet tegen de alomtegenwoordigheid van vuurwapens aanzwol, een recordbedrag aan donaties binnengehaald. Dat blijkt uit de opgave van het machtige politieke actiefonds van de NRA, het Political Victory Fund, bij de federale kiescommissie: 2,4 miljoen dollar (1,9 miljoen euro). In maart was de VS het toneel van grote landelijke demonstraties en een korte scholierenstaking, nadat een ex-leerling op de Marjory Stoneman Douglas-school in Parkland, Florida het vuur had geopend en veertien leerlingen en drie leraren doodschoot. Overlevende leerlingen ontpopten zich als effectieve antiwapenactivisten. In tv-interviews riepen zij ertoe op politici die geld van de NRA aannemen weg te stemmen bij de Congresverkiezingen van november. Ondertussen gaven Amerikanen uit het prowapenkamp die maand, zo blijkt, meer dan gebruikelijk aan de NRA, die het grootste maandbedrag in vijftien jaar binnenhaalde. Het ging grotendeels om kleine bedragen van minder dan 200 dollar. (BBC)