Moordenaar journalist Kim Wall

Levenslang voor Deense uitvinder Madsen

Peter Madsen in 2008.
Peter Madsen in 2008. Foto AP

De Deense uitvinder Peter Madsen heeft woensdag levenslang gekregen voor de moord op journalist Kim Wall. Volgens de rechtbank in Kopenhagen heeft hij de 30-jarige Zweedse eerst gemarteld en seksueel misbruikt in zijn onderzeeboot. De rechter zei dat Madsen haar lichaam in stukken heeft gezaagd „om te verbergen hoe zij precies om het leven is gekomen en wat er is gebeurd”. Madsen gaat in hoger beroep, zei zijn advocaat.

De uitvinder gaf eerder toe het levenloze lichaam van Wall in zee te hebben gegooid, maar volgens hem kwam zij om het leven bij een „ongeluk” op de onderzeeboot. Hij kwam met verschillende lezingen over wat er was gebeurd. Zo zei hij dat zij was gestorven doordat een zwaar luik op haar hoofd was gevallen. In de rechtszaal zei hij dat ze was bezweken aan koolmonoxidevergiftiging.

Kim Wall wilde een profiel schrijven van ‘Rocket Madsen’. Ze vertrok op 10 augustus met hem uit de haven van een schiereiland bij Kopenhagen. De aanklager zei over Madsen dat hij „geen empathie en schuldgevoelens” kent. (NRC)