In beeld

Koningshuisverzamelaars

"Het is een stukje cultuur dat bewaard moet worden, vind ik", zegt Swanita van den Doel (50) uit Den Haag over haar verzameling van het koningshuis. In Nederland zijn er enkele duizenden ‘koningshuisverzamelaars’ die van alles over het koningshuis verzamelen. Collecties bevatten de meest uiteenlopende voorwerpen, van borden en penningen tot speelgoed en ansichtkaarten. Sommige verzamelaars zijn zo fanatiek dat ze hun eigen koningshuisproducten ontwerpen. NRC bezocht vier verzamelaars.
Swanita van den Doel (56) uit Den Haag raakte als kind gefascineerd door het koningshuis na het lezen van een tijdschrift over de Oranjes. Sindsdien verzamelt ze vooral mokken, bekers, glazen en borden. “Het is een stukje cultuur dat bewaard moet worden, vind ik.”
Foto Daniel Niessen
Als Swanita een kopje koffie mocht drinken met een lid van het koningshuis, zou ze kiezen voor Beatrix. Op de foto is haar verzameling glazen te zien met daarop foto’s van prinses Beatrix en Claus van Amsberg.
Foto Daniel Niessen
Dit sponzendoosje was het bezit van Swanita’s vader. Dit zou hij cadeau hebben gekregen na de bevrijding op 5 mei. Toen schriften schaars en duur waren, werden op scholen leitjes gebruikt om op te schrijven. Als het leitje volgeschreven was, kon je dat met de spons in het doosje schoonvegen.
Foto Daniel Niessen
Op achtjarige leeftijd raakte Henk Meijer (65) uit Apeldoorn gecharmeerd door het koningshuis. In zijn verzamelkamer heeft hij een zeer diverse collectie.
Foto Daniel Niessen
Henk Meijer is een enorme fan van Beatrix en heeft een speciale barbiepop van de voormalige koningin laten ontwerpen. Op de foto laat hij een van zijn waardevolste poppen zien.
Foto Daniel Niessen
Verzamelaars hebben uiteenlopende objecten in hun collectie. Hier de verzameling van Henk Meijer, die onder andere bestaat uit borden, schalen, foto’s en modelauto’s.
Foto Daniel Niessen
De 30-jarige Danny van Hees uit Oss raakte onder de indruk van de statigheid van koningin Beatrix en de wereld om haar heen. Danny vindt de geschiedenis van het Koninklijk Huis heel bijzonder: “Als fotograaf werk ik soms met artiesten die dan ‘in’ of ‘uit’ raken. Maar het koningshuis is iets dat altijd blijft.”
Foto Daniel Niessen
Voor Danny is dit beeldje het bijzonderste verzamelstuk: “Dit beeldje heeft op het bureau van wijlen prins Bernhard gestaan. Bernhard rookte pijp en die geur zit nog steeds in de olifant. Het bergt een heel verhaal in zich. Dichterbij dan dit kun je bij Bernhard niet komen.”
Foto Daniel Niessen
Gerda Verkerk (71) uit Weesp begon haar verzameling in 1954 toen ze een foto van de 11-jarige prinses Margriet in de krant zag. “Dat vond ik zo’n schattige foto dat ik hem heb uitgeknipt.” Het Koninklijk Huis zorgt volgens Gerda voor een saamhorigheidsgevoel.
Foto Daniel Niessen
Op deze foto laat Gerda een viertal ansichtkaarten zien uit haar collectie van de koninklijke familie
Foto Daniel Niessen
In haar slaapkamer heeft Gerda een grote collectie fotoalbums en ansichtkaarten van het koningshuis.
Foto Daniel Niessen
Hier houdt Gerda een foto vast van het moment dat ze mr. Pieter van Vollenhoven, de echtgenoot van prinses Margriet, ontmoette.
Foto Daniel Niessen
Soms hebben verzamelaars, zoals Gerda, een extra sympathie voor een lid van de koninklijke familie. Daar hebben ze dan speciale aandacht voor in hun verzameling. Hier bijvoorbeeld een bordje met (toen nog) prins Willem-Alexander.
Foto Daniel Niessen
In deze kast van Swanita zijn onder andere mokken en glazen te zien, maar ook eierhouders, vingerhoedjes en miniatuurgebouwen.
Foto Daniel Niessen
Voor verzamelaars is hun collectie heel waardevol. Dat laten ze ook merken door er veel zorg voor te dragen. Hier de verzamelkamer van Swanita met verlichte glazen kasten.
Foto Daniel Niessen