Gall & Gall-personeel akkoord met loonsverhoging

Slijterijketen Gall & Gall en de ondernemingsraad hadden overeenstemming bereikt over de loonsverhoging, zonder daarbij de bonden te betrekken. FNV probeerde dat akkoord te torpederen.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het personeel van Gall & Gall heeft ingestemd met de loonsverhoging die de slijterijketen had voorgesteld. Werknemers zouden tot en met 2020 jaarlijks een verhoging van 2 procent krijgen. In een peiling onder de werknemers schaarde ongeveer 60 procent van de stemmers zich achter het voorstel, bleek donderdag. Van de pakweg 1.200 werknemers heeft meer dan de helft zijn stem uitgebracht, aldus de voorzitter van de ondernemingsraad.

De nieuwe arbeidsvoorwaarden bij het dochterbedrijf van Ahold zijn de uitkomst van onderhandelingen tussen het management en de ondernemingsraad van de slijterij. Anders dan bij een cao zijn de arbeidsvoorwaarden niet collectief. Elke werknemer mag zelf bepalen of hij akkoord gaat met de werkafspraken die nu voorliggen.

Buitenspel

Het akkoord tussen Gall & Gall en de ondernemingsraad werd zonder de vakbonden gesloten. Zo’n afspraak staat ook wel bekend als een arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) en komt de laatste tijd wel vaker voor. Ook bij supermarktbedrijf Jumbo en winkelketen Action werden de bonden onlangs al buitenspel gezet.

Wat de zaak bij Gall & Gall pikant maakte, was dat FNV de afgelopen maanden een uiterste poging deed de AVR alsnog van tafel te krijgen. De bond nam actief deel aan de verkiezingen voor een nieuwe ondernemingsraad, die op 1 mei aantreedt. In die raad krijgen FNV’ers de meerderheid, waardoor bij nieuwe onderhandelingen een AVR uitgesloten lijkt.

Lees ook: Vakbond FNV werd in de onderhandelingen gepasseerd en probeerde de afgelopen tijd de gemaakte afspraken van tafel te krijgen

Om tot nieuwe onderhandelingen te komen moest het huidige akkoord tussen de ondernemingsraad en Gall & Gall echter eerst van tafel. FNV riep leden daarom op in de peiling tegen te stemmen. Die strijd heeft de bond nu verloren. De bestuurder van FNV was donderdag niet bereikbaar voor een reactie.