Een nieuw restaurant en ineens stond het buiten ’s avonds vol met mensen

Talk of the Town Aan het Entrepotdok zorgt een nieuw restaurant voor overlast bij bewoners. Toch doen de ondernemers feitelijk niets wat niet mag.

Restaurant Entrepot, gelegen aan het water recht tegenover een appartementencomplex aan de Plantagekade.
Restaurant Entrepot, gelegen aan het water recht tegenover een appartementencomplex aan de Plantagekade. Foto Olivier Middendorp

„Een plaag voor de buurt.” Zo noemt Bert Boelaars, bewoner van een appartement aan de Plantagekade, restaurant Entrepot aan de overkant van het water. Eind vorig jaar opende de horecazaak daar in een grote loods, begin dit jaar kwamen de enthousiaste recensies. En sindsdien is het er druk. „Er kunnen wel 200 mensen in”, vertelt Boelaars. „’s Avonds blijft er altijd nog een groep hangen aan de bar, die gaan buiten staan roken, luidruchtig hun fiets pakken, taxi’s bellen.” Het restaurant is doordeweeks geopend tot 1 uur ’s nachts, en in het weekend tot 3 uur. „Wie ooit heeft bedacht dat dat toegestaan is voor restaurants... Op het Leidseplein kan ik me zoiets nog voorstellen, maar niet in een rustige woonbuurt. Ik woon hier al 28 jaar, en heb nog nooit zoiets meegemaakt.” Veel bewoners kunnen met deze overlast niet meer goed slapen, zegt Boelaars.

Nog voor de opening van het restaurant diende Boelaars met andere buurtbewoners een bezwaar in bij de gemeente tegen die ruime openingstijden. Dat bezwaar werd verworpen: gelegenheden waar alcohol wordt geschonken mogen standaard tot 1 uur open blijven doordeweeks, en tot 3 uur in het weekend. Na de opening diende Boelaars weer een bezwaar in, inmiddels met ‘bewijs’ van de overlast. Dat bezwaar ligt nog bij de gemeente. Ondertussen hebben de buurtbewoners met een handtekeningenactie wel alvast weten te voorkomen dat het restaurant ook nog een terrasvergunning zou krijgen.

Het lastige van deze situatie is dat de ondernemers in principe niets verkeerd doen: er zat al 15 jaar een horecabestemming op de loods, alleen liepen de formules die eerder in het pand zaten simpelweg niet zo goed. „Dus toen stonden er geen mensen voor de deur te roken of taxi’s te bellen”, zegt Xander Waller, eigenaar van restaurant Entrepot. „Natuurlijk vinden wij het heel vervelend dat mensen overlast ervaren, maar we willen wel benadrukken dat er in principe niets is veranderd. Er is gewoon een succesvoller restaurant in het pand gekomen.” Waller doet er naar eigen zeggen alles aan om de boel een beetje rustig te houden op de stoep. „Ik zeg tegen mensen dat ze stil moeten zijn, vraag ze niet te lang te blijven hangen.” Maar, zegt hij, vanuit zijn positie als gastheer is het toch lastig mensen aan te spreken op hun gedrag.

Dick Nijen, ook bewoner van het appartementencomplex aan de Plantagekade, was in eerste instantie blij met de komst van restaurant Entrepot. „Eindelijk een restaurant dat goed ging lopen.” Nu hij door de akoestische versterking van de gracht de gesprekken van gasten voor de deur vaak letterlijk kan verstaan, is hij minder blij. Raar beleid van de gemeente, vindt Nijen, om die openingstijden zo ruim te houden. „De gemeente wil de uitbaters klaarblijkelijk geen strobreed in de weg liggen”, denkt hij hardop. „Vermoedelijk omdat alle formules die eerder in die loods zaten mislukt zijn.” Maar daarmee is de balans tussen economische ontwikkeling en leefbaarheid van de buurt wel zoek, zegt hij.

Bekend fenomeen in Centrum

Natuurlijk is het vervelend voor bewoners zoals Nijen en Boelaars, als de stad waar je woont onder je voeten verandert: waar het eerst rustig was, staat het nu vol. Anderzijds: moeten ondernemers dan in toom worden gehouden omdat bewoners niet zitten te wachten op reuring in hun buurt?

Stadsdeel centrum ziet de laatste tijd wel vaker van dit soort situaties voorbijkomen, vertelt een woordvoerder. Op de Rozengracht opende afgelopen jaar bijvoorbeeld de populaire Chin Chin Club, geopend tot een uur of 4 ’s nachts. De club die eerder in het pand zat had ook een nachtvergunning, maar trok veel minder bezoekers. „En nu hebben bewoners plotseling overlast”, zegt de woordvoerder. „Ze kunnen bijvoorbeeld ’s avonds hun fiets niet meer kwijt.” Toch houdt de gemeente vast aan de toegestane openingstijden, ook bij restaurant Entrepot. „Omdat het restaurant geen terrasvergunning heeft, tasten die openingstijden het leefklimaat nauwelijks aan”, aldus de woordvoerder.

Tja, Boelaars en Nijen zullen er anders over denken. Ondertussen draait Entrepot er niet minder om: dit weekend is het al bijna helemaal vol gereserveerd.