Brieven

Brieven 26/4/2018

Salafistische invloeden (1)

Kan het krankzinniger?

Nederland laat de cultureel geheel geïntegreerde en hier volledig gewortelde Howick (13) en Lily (12), uit het christelijke Armenië, uitzetten. Kinderen die een belangrijke bijdrage aan onze maatschappij kunnen leveren. Anderzijds laat ons land salafistische imams uit Saoedi-Arabië binnen die hier achterlijke, integratie verhinderende ideeën onder moslims mogen verspreiden (Geheime lijsten financiering moskeeën onthuld, 23/4). Kan het nog krankzinniger? Wanneer komt in Den Haag eens iemand bij zijn verstand?

Godsdienstvrijheid (1)

Hou kind vrij van religie

Het verbieden van financiering van moskeeën door salafisten zou in strijd met de godsdienstvrijheid zijn. Mag ik er even op wijzen dat we in Nederland helemaal geen godsdienstvrijheid hebben? Ouders hebben de vrijheid hun kinderen te doen geloven wat zij willen, en dat is heel wat anders. Godsdienstvrijheid heb je pas als kinderen vrij van welke religie dan ook opgevoed worden, pas in hun puberteit onderwezen worden in alle gangbare religies en filosofieën en vervolgens volkomen vrij zijn om al dan niet een voorkeur te ontwikkelen voor een religie of filosofie. Zoals ook door Schopenhauer verkondigd. Ik denk dat het in Europa hoog tijd wordt om de godsdienstvrijheid eens echt in te voeren. Waarbij we er overigens niet aan ontkomen een gedeelde westerse moraal te onderkennen, je moet je kinderen toch wel íéts bijbrengen.

Deventer synagoge

Horecabestemming?!

De Deventer synagoge uit 1892 dreigt een ordinaire horecabestemming te krijgen. De gemeente stelt dat ze enkel investeert in kerken als er sprake is van ‘hoge cultuurhistorische waarde’ (Joodse gemeenschap wil geen foodhal in synagoge, 20/4). Die waarde is er. In 1940 werd de Deventer rector Levie Hillesum ontslagen, omdat hij Jood was. Dochter Etty schreef het dagboek Het verstoorde leven. Ze stierf in Auschwitz. Naar haar werd het Etty Hillesum Lyceum vernoemd. Op 25 juli 1941 zweepte de NSB-kringleider zijn aanhangers zo op dat ze de deur van de synagoge forceerden en het interieur vernielden. Aspiranten van de politieopleiding in Schalkhaar, nu ook gemeente Deventer, haalden Joodse Deventenaren met veewagens op. In 1943 woonden er 592 Joden. 80 kwamen er na de oorlog terug. Zondag werden in Deventer 25 Stolpersteine gelegd voor huizen waaruit Joden zijn weggevoerd. Deventer viert dit jaar dat het 1.250 jaar bestaat. Tegen deze achtergrond zou het de gemeente sieren als ze de synagoge behoudt voor de Joodse gemeenschap.


Historicus

Godsdienstvrijheid (2)

Schrappen, dat artikel

En daar was het weer: de vrijheid van godsdienst zou een belemmering vormen om iets te ondernemen tegen haatimams (Geheime lijsten financiering moskeeën onthuld, 23/4). Maar wat is godsdienstvrijheid en waarvoor is die nodig? Het is een term uit de tijd dat er een dominante kerk of een staatskerk heerste die geen andere religies naast zich duldde. Dat tijdperk hebben wij allang achter ons gelaten. Wij kennen hier vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging. Religieuze gezelschappen kunnen prima functioneren met deze twee vrijheden (afgezien nog van de vraag wie er gediend wordt onder de noemer ‘godsdienst’). Meer vrijheden hebben religieuze gezelschappen niet nodig (tenzij ze behoefte hebben om ‘ongelovigen’ te discrimineren of af te maken).

Er wordt alleen de suggestie gewekt dat een godsdienst van een andere orde zou zijn dan elke willekeurige andere filosofie. Hoog tijd dus om dit begrip uit onze wetgeving te verwijderen. De vertrouwde religieuze gezelschappen kunnen onveranderd blijven functioneren en kwaadwillige filosofieën kunnen zonder schroom aangepakt worden.

Salafistische invloeden (2)

En de PVV-donaties dan?

Terecht, dat onderzoek naar hoe en in welke mate moskeeën worden gefinancierd. Dan krijgen we nu vast ook inzage in de ‘schenkingen’ die politieke partijen als – ik noem maar wat – PVV en Denk uit het buitenland ontvangen.