Openbaar vervoer

Werkgevers streekvervoer naar de rechter om staking te voorkomen

De werkgevers in het streekvervoer spannen een kort geding aan om een staking tegen te houden. De vakbonden FNV en CNV willen met een staking in het streekvervoer op 30 april en 1 mei druk uitoefenen op cao-onderhandelingen. Hierdoor dreigen er 48 uur lang geen streekbussen of regionale treinen te rijden. NS-treinen rijden wel.

Het ultimatum voor de onderhandelingen verliep maandagnacht. Vakbond FNV wilde concrete toezeggingen van de werkgevers over het verminderen van werkdruk, maar kreeg die niet. De staking staat gepland aan het begin van de meivakantie en is volgens de werkgevers „maatschappelijk ontwrichtend”. Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer, zegt: „Onze luchthavens zijn dan niet bereikbaar. Een dagje uit naar de Keukenhof of de Efteling zit er voor veel mensen niet in.”

De streekvervoerders willen met het kort geding meer tijd afdwingen om een zorgvuldig besluit te nemen over eisen van de vakbonden. „Wat mij betreft geeft de rechter een termijn om daar inhoudelijk op te reageren.” Het kort geding wordt aangespannen namens streekvervoerders Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz en vindt deze woensdag om half drie plaats in Utrecht.

Het stadsvervoer in Den Haag (HTM) en Amsterdam (GVB) staakt niet. In Rotterdam rijdt ook het stadsvervoer van RET, maar niet de regionale buslijnen van RET.

In januari staakten delen van het streekvervoer ook, uit onvrede over onder meer de te hoge werkdruk. (NRC)