Financier van pro-Russische krant is bioboer met antisemitische ideeën

De pro-Russische krant die de voorbije weken gratis in Nederland werd verspreid is financieel mogelijk gemaakt door de Brabantse bioboer Hugo Jansen. Eerder plaatste hij billboards langs snelweg A4 met steunbetuigingen aan Vladimir Poetin. Die kregen veel aandacht in Russische en Nederlandse media. Op internet manifesteert de man zich anoniem in antisemitische bewoordingen over neoconservatieve politici in de VS die uit zouden zijn op wereldwijde dominantie. Dat blijkt uit onderzoek door NRC. Ook zouden deze ‘Joodse neocons’ verantwoordelijk zijn voor 9/11 en diverse oorlogen die de Amerikanen voerden om vijanden van Israël te bestrijden. De man ziet het Rusland van Poetin als natie die kan voorkomen dat een Joodse elite definitief haar wereldheerschappij vestigt.

Lees ook de uitgebreide analyse van de geldschieter achter de pro-Russische krant

Sinds enige weken verspreiden sympathisanten van de stichting KnowledgeMatters De Andere Krant in een oplage van vijftigduizend stuks. Binnenkort staat de krant ook online. In de publicatie worden westerse politici ervan beschuldigd IS te steunen. Nederlandse opiniemakers sturen volgens een artikel in de krant aan op een oorlog met Rusland. In het redactioneel commentaar erkent Sander Compagner van KnowledgeMatters dat kritiek op Rusland in De Andere Krant „nagenoeg ontbreekt”, omdat de ‘mainstream media’ daar al in ruime mate in zouden voorzien. Compagner zei tegen NRC de geldschieter, die borg staat voor de drukkosten van 6.500 euro, geheim te willen houden.

Meer over de financier pagina 7