Recensie

Recensie Film

Zó zijn pratende hoofden fascinerend

Documentaire ‘De achtste dag’ is een ijzersterke documentaire waarin de kopstukken van toen terugblikken op een cruciale week tijdens de kredietcrisis van 2008.

Premier tijdens de kredietcrisis: Jan Peter Balkenende.
Premier tijdens de kredietcrisis: Jan Peter Balkenende.

Er wordt vaak terecht een beetje denigrerend gedaan over zogeheten ‘pratende hoofden’ in documentaires. Die zien we immers al genoeg in televisie-reportages. Maar als het goed gebeurt, zoals in De achtste dag van documentairemaker Yan Ting Yuen en onderzoeksjournalist Robert Kosters, dan kun je er ademloos naar kijken. In De achtste dag maken ze met de hoofdrolspelers van destijds – Jan Peter Balkenende, Wouter Bos, Nout Wellink, Jean-Claude Trichet – een reconstructie van de week in september 2008 toen als gevolg van het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers en de daaropvolgende kredietcrisis ook de Belgische Fortis Bank aan het wankelen kwam. Fortis had een jaar daarvoor het Nederlandse ABN Amro overgenomen, en was door 5 miljoen extra Nederlandse klanten opeens een van de grootste banken van Europa. Fortis werd gered door flinke staatssteun van de Beneluxlanden.

Tien jaar na dato maken de geïnterviewden de balans op. Is het financiële systeem door globalisering, virtuele financiële producten en flitshandel nog wel te begrijpen en te beheersen? Leggen we ons spaargeld in handen van algoritmes? En wat heeft de opkomst van het populisme te maken met het feit dat we de greep op de wereld om ons heen dreigen te verliezen? De achtste dag zoekt naar antwoorden op zulke klemmende vragen. Met soms veelzeggende blikken en stiltes, maar ook in begrijpelijke taal.