Translink

Experiment met mobiel betalen voor openbaar vervoer mislukt

Een experiment om met een mobiele telefoon in het openbaar vervoer te betalen is mislukt. De gebruikte techniek is niet geschikt om in heel Nederland in te zetten, zegt ontwikkelaar Translink. Gebruikers van de app OV-chip Mobiel konden met hun smartphone in- en uitchecken en hadden daarom geen ov-kaart nodig. Kort na de start, in mei 2017, werden de eerste problemen duidelijk. Aanmelden bleek ingewikkeld en de applicatie werkte niet met alle besturingssystemen. Ook liep de app regelmatig vast. De proef loopt op 15 juni af en heeft volgens Translink 2,2 miljoen euro gekost. De keuze om de proef te stoppen werd intern enkele maanden geleden al gemaakt. Maandagavond werden de achtduizend deelnemers op de hoogte gesteld, nadat het AD liet weten het nieuws naar buiten te willen brengen. (NRC)