Oud-voorzitter Indonesisch parlement veroordeeld tot 15 jaar cel

Setya Novanto was onderdeel van een grote samenzwering die de Indonesische overheid bijna 140 miljoen euro kostte.

Novanto wordt door een bewaker vergezeld naar zijn zitting in Jakarta.
Novanto wordt door een bewaker vergezeld naar zijn zitting in Jakarta. Foto Beawiharta/Reuters

Setya Novanto, de oud-voorzitter van het parlement van Indonesië, is dinsdag veroordeeld tot vijftien jaar cel. Ook moet hij een boete van 500 miljoen roepia (bijna 30.000 euro) betalen, meldt persbureau Reuters. Novanto was als parlementslid betrokken bij een grootschalige fraudezaak die de Indonesische staat bijna 140 miljoen euro kostte.

Novanto en ongeveer tachtig anderen waren volgens de rechtbank in Jakarta van plan om bijna 40 procent van het budget voor de introductie van elektronische identiteiskaarten te ontvreemden, door corruptie en het doelbewust ophogen van de budgetten. Het project was begroot op ruim 360 miljoen euro.

Novanto werd volgens de rechtbank bijna zes miljoen euro rijker van de samenzwering. Betaalt hij dat geld niet terug, dan krijgt hij twee jaar extra celstraf. Na zijn vrijlating mag Novanto vijf jaar lang geen publieke functie bekleden.

Meerdere keren verdacht

Novanto werd meerdere malen verdacht van corruptie, maar tot een veroordeling kwam het nooit. Dat zou onder meer komen omdat hij goede banden heeft met hoge rechters. Novanto moet nog beslissen of hij in hoger beroep gaat.

Hij is niet de enige Indonesische politicus die bekend staat als onbetrouwbaar. Volgens non-profitorganisatie Indonesia Corruption Watch is het Indonesische parlement een van de meest corrupte en onbetrouwbare instellingen van het land. Sinds 2002 zijn tachtig parlementariërs veroordeeld.

Lees ook: De zaak van Novanto is slechts het topje van de ijsberg. Het Indonesische parlement is één van de meest corrupte instellingen van het land