Oorlog als realityshow, vechten voor de roem

Geknal en visueel geweld. Strijden op leven en dood. Politiek incorrect criminelen opruimen. In de mobiele games van deze maand ben je een vechtersbaas.

In de toekomst van Shadowgun Legends zijn soldaten rocksterren. Na elke geslaagde missie wacht confetti, applaus en gejuich door fans die de gevechten op de voet hebben gevolgd op hun schermpjes. Totdat de volgende triomfantelijke vechtersbaas het podium betreedt, die nog beroemder is, en je met een kater weer aan de bak moet. De premisse van dit langverwachte spel van ontwikkelaar Madfinger Games is niet zo vergezocht als het lijkt in dit sociale media-tijdperk waarin een realityshow-personage het kan schoppen tot president. Waar Irakese en Koerdische soldaten hun gevechten tegen IS livestreamen op Facebook en miljoenen mensen op videodienst Twitch meekijken hoe anderen gamen. Shadowgun Legends zit op het snijpunt van deze twee mediafenomenen: de Kardashians als vechtersbazen. En het is meer dan een gimmick. Beroemdheid drijft je in deze game om beter te worden, items en wapens te willen blijven verzamelen en almaar opnieuw te spelen. De eenvoudige besturing, een duim om te roteren en een om te lopen, voelt natuurlijk aan en heb je meteen onder de knie. Gericht schieten gaat automatisch door op het scherm te drukken. Met prachtige graphics die doen denken aan Destiny en Unreal Tournament is Shadowgun Legends een welkome toevoeging aan de homescreen van je apparaat.