Modi beantwoordt roep om doodstraf kinderverkrachters

India De Indiase premier Modi stelt voor mannen die jonge kinderen verkrachten de doodstraf te geven. Nu is levenslang het maximum.

Hang the Rapist’, klonk het bij demonstraties in India de afgelopen weken. Het ziet ernaar uit dat deze wens verhoord gaat worden: afgelopen zaterdag riep de Indiase premier Narendra Modi het parlement bijeen om maatregelen te nemen. De details over de verkrachting van, en moord op de achtjarige Asifa Bano leidden tot een grote golf protesten. Volgens het wetsvoorstel – dat nog officieel goedgekeurd moet worden door het parlement – kunnen verkrachters van kinderen jonger dan 12 jaar nu de doodstraf krijgen. Tot nu toe was levenslang het maximum. De minimumstraf op verkrachting van kinderen wordt verhoogd van tien naar twintig jaar en op verkrachting van volwassen vrouwen komt nu minstens 10 jaar te staan, in plaats van zeven jaar. Het voorstel zou binnen zes maanden wet moeten zijn.

Terwijl deze maand hashtags als #JusticeForAsifa en #JusticeForAll trending werden, bleef een reactie van Modi uit. De woede was bijzonder groot omdat bij de verkrachting van Asifa religieuze motieven een rol hadden gespeeld. Hindoes hadden angst willen zaaien onder de islamitische nomadenstam Bakarwals. Bovendien waren er agenten onder de daders. Ook werd bekend dat politici van Modi’s BJP-partij onderzoek naar de zaak hadden belemmerd.

Daarnaast bleek bij een andere kinderverkrachtingszaak een parlementariër van Modi’s partij betrokken te zijn , terwijl in zijn thuisstaat Gujarat een elfjarig meisje was verkracht, gemarteld en vermoord.

In India bestaat de doodstraf al wel, maar straffen worden er niet snel uitgevoerd. Sinds 2003 wachten er 371 veroordeelden op de doodstraf, terwijl nog maar drie executies zijn voltrokken.

Het is dan ook maar de vraag of de nieuwe wet een oplossing dichterbij zal brengen. Het probleem in India is vooral een mentaliteitskwestie: de journaliste Sue Lloyd-Roberts schreef in haar boek De oorlog tegen vrouwen (2016) al dat de rechten van de vrouw nergens zo verwaarloosd worden als in India.

De misdaadstatistieken laten bovendien zien dat ongeveer een derde van de verkrachtingszaken uit de periode 2012 en 2016 nog steeds open staan. Tegen Reuters zei Dushyant Dave, een advocaat bij het Indiase Hooggerechtshof, weinig van de nieuwe wet te verwachten: „De regering kan zoveel wetten maken als ze wil, als er geen manier is om die te handhaven, zullen ze mislukken. Dit probleem is een epidemie en moet ook zo aangepakt worden. Het hele systeem van politie, aanklagers en het rechtssysteem moet veranderen.”

En zelfs als de doodstraf wordt uitgevoerd, kan aan de effectiviteit ervan getwijfeld worden, aldus de ter dood veroordeelde Mukesh Singh. Hij was een van de daders van de groepsverkrachting met dood tot gevolg van de 23-jarige Jyoti Singh in 2012. In de BBC-documentaire India’s Daughter verklaart hij dat met de doodstraf de positie van vrouwen alleen maar slechter wordt : als daders de kans lopen de doodstraf te krijgen, moeten ze de verkrachte vrouw wel doden, omdat ze anders kan optreden als getuige. In 2016 werd 40.000 keer aangifte gedaan van verkrachting, in 40 procent van de gevallen ging het om kinderen.