Recensie

Recensie Film

Geweldige cast in wat oubollige romkom

Romantische komedie Er komen in Nederland zoveel romantische komedies uit, dat een film die iets anders probeert al snel in gunstige zin opvalt; ‘De matchmaker’ is niet geforceerd hoofdstedelijk en hip, of campy uit emotioneel ongemak.

Fotograaf Benja Bruining maakt voor moeder Ariane Schlüter een datingprofiel aan.
Fotograaf Benja Bruining maakt voor moeder Ariane Schlüter een datingprofiel aan.
    • Dana Linssen

Misschien is het niet echt een goed teken als je in een romantische komedie hoopt dat de verkeerde mensen bij elkaar komen. Toch is dat even zo in De matchmaker, de debuutfilm van Jeroen Houben. Fotograaf Benja Bruining maakt voor moeder Ariane Schluter een datingprofiel aan, en halverwege de rits aanbidders die passeert zit er eentje bij die misschien niet helemaal geschikt is, maar wel bijna even grillig en geestig als zij. Het feit dat hij veel jonger is wordt door de film echter zo vet aangezet, dat de leukste scènes van de film (inclusief partycrashen op een huisfeestje in een nieuwbouwwijk) een wel erg opzichtig dwaalspoor zijn. En tot gevolg hebben dat als De Ware zich dan onverwacht aandient, hij meer uit de lucht komt vallen dan een match made in heaven is. Er komen in Nederland zoveel romantische komedies uit, dat een film die iets anders probeert al snel in gunstige zin opvalt.

De matchmaker is niet geforceerd hoofdstedelijk en hip, of campy uit emotioneel ongemak, maar – door een geweldige cast – realistisch licht en terloops in z’n schets van een hechte dorpsgemeenschap. Het kan allemaal veel gelaagder, en ook wel iets minder oubollig. Maar als we in Nederland een traditie van dit soort bitterzoete films zouden hebben, die dan niet meer per se romantische komedie hoeven te heten en op plotpunten voortstuiteren, wie weet komt er dan hier ook wel eens een Lady Bird tot stand.