Recensie

Recensie Film

Gelikte zwijmelfilm met vleugje oorlogsleed

Romantisch drama Schrijfster Juliet moet kiezen tussen haar rijke aanbidder Mark en de arme boer met een goed hart Dawsey, in het gladde ‘The Guernsey Literary Society’.

Juliet (Lily James) en Dawsey (Michael Huisman).
Juliet (Lily James) en Dawsey (Michael Huisman).

The Guernsey Literary Society is een romantische zwijmelfilm van de gelikte soort. Schrijfster Juliet (Lily James) is kort na WOII in Londen op zoek naar een nieuw onderwerp om over te schrijven. Ondertussen wordt ze het hof gemaakt door de rijke, charmante Amerikaan Mark (Glen Powell). Dan krijgt ze een brief van de geletterde boer Dawsey op het kanaaleiland Guernsey, dat in de oorlog bezet was door de Duitsers. Dawsey blijkt de oogverblindende Michiel Huisman te zijn. Tijdens de oorlog was hij lid van een leesclub die de moed erin hield tijdens de donkere oorlogsjaren met literaire discussies (en aardappeltaart). Juliet ziet daar wel een artikel in, reist af naar het eiland en ontrafelt het oorlogsleed waar de leesclub liever niet meer over wil spreken.

Zelfs voor een suikerzoet drama, dat het niet direct van levensechtheid moet hebben, is dat allemaal nogal vergezocht. Natuurlijk moet Juliet kiezen tussen Mark die haar tot in het absurde onder bossen bloemen bedelft en met een knots van een diamanten ring komt aanzetten, en de bescheiden Dawsey, die zich hoogstens drie zelfgeplukte ruikers uit de berm kan permitteren. Maar de ware liefde overwint veel. Huisman is al vaak gecast als romantisch liefdesobject. Zou hij daar zelf langzamerhand niet genoeg van hebben?