Elf doden bij aanslag in doorgaans zeer veilig Toronto

Canada Een 25-jarige student reed, mogelijk uit frustratie over afwijzing door vrouwen, met een bestelbus in op voetgangers in Toronto.

Getuigen van aanslag in Toronto
Getuigen van aanslag in Toronto Foto Aaron Vincent Elkaim/AP

Tien mensen zijn omgekomen en vijftien gewond geraakt toen een bestelbus maandagmiddag inreed op voetgangers langs een verkeersader in de Canadese stad Toronto. De 25-jarige bestuurder van het voertuig is aangehouden, over zijn motieven is nog weinig bekend. Hoewel wordt uitgegaan van een opzettelijke actie, heeft de verdachte voor zover bekend geen banden met terreurorganisaties.

De gehuurde bestelbus maaide volgens ooggetuigen rond half twee lokale tijd iedereen en alles neer op het voetpad langs Yonge Street, de langste straat van Toronto, in het noorden van de stad. „Overal lagen lichamen”, zei Michele Kelman, een oogetuige die ternauwernood wist te ontkomen, tegen de krant The Globe and Mail. Drie kilometer verderop kwam het busje tot stilstand en wist de politie de bestuurder zonder vuurwapengeweld te overmeesteren.

De Canadese politie heeft de bestuurder geïdentificeerd als Alek Minassian uit Richmond Hill, een buitenwijk van Toronto. Volgens korpschef Mark Saunders was hij niet bekend bij de politie. Hij is een student aan een college in de stad. De Canadese minister van Openbare Veiligheid, Ralph Goodale, sprak in een tweet van een ,,gruwelijke aanval”. Niettemin was er volgens hem geen aanleiding het landelijke niveau van terreurdreiging te verhogen. „De gebeurtenissen op de straat achter ons zijn verschrikkelijk”, zei Goodale maandagavond tijdens een persconferentie nabij de plaats van het incident. „Maar ze lijken op geen enkele wijze verband te houden met nationale veiligheid, op basis van de informatie die we op dit moment hebben.”

Volgens de Canadese omroep CBC zijn er aanwijzingen op sociale media dat Minassian gefrustreerd was over afwijzing door vrouwen. Hij zou zich lovend hebben uitgelaten over Elliott Rodger, een 22-jarige man die in 2014 een aanslag pleegde in Californië waarbij zes mensen om het leven kwamen, uit woede over het feit dat vrouwen zijn avances had afgewezen.

Toronto de grootste stad van Canada, staat bekend als een zeer veilige stad. Het is een van de meest multiculturele steden ter wereld. „Dit soort tragische incidenten is niet representatief voor hoe we leven of wie we zijn, of voor het leven in deze stad van dag tot dag”, zei burgemeester John Tory van Toronto. „Ik hoop dat we onszelf er als stad aan herinneren dat we wereldwijd worden bewonderd voor onze inclusiviteit, en omdat we tolerant en begripvol en zorgzaam zijn.”