In beeld

Duterte sluit ‘open riool’ Boracay

Boracay is een idyllisch eiland, waar kleine bamboehutjes langs schier oneindige, hagelwittestranden staan. Of beter gezegd, zo wás het Filippijnse eiland ooit. Boracay is inmiddels verworden tot een "open riool", volgens president Rodrigo Duterte van de Filipijnen. Dat komt door de miljoenen toeristen die het eiland bezoeken. Er wonen zo'n 40.000 mensen op het eiland, van wie veel afhankelijk zijn van de toeristenindustrie. De vele bezoekers zorgen voor inkomsten, maar het eiland heeft niet de benodigde infrastructuur. In een paar jaar tijd werden bijvoorbeeld veel resorts en hotels op de stranden gebouwd, maar is geen riolering aangelegd: afvalwater verdwijnt in zee. Duterte heeft er genoeg van. Hij laat het hele eiland afsluiten: vanaf 26 april is Boracay zes maanden lang verboden terrein voor toeristen.
Een artiest doet een salto als onderdeel van zijn voorbereiding voor een vuurdans, aan het strand van Boracay.
Foto Erik De Castro/Reuters
Politieagenten bij een gesimuleerde demonstratie tijdens een gezamenlijke oefening van de poltie en het leger, ter voorbereiding op de tijdelijke sluiting van het vakantie-eiland.
Foto Erik De Castro/Reuters
Een pasgetrouwd stel maakt een wandeling in de branding. Vanaf 26 april is Boracay zes maanden lang verboden toegang voor toeristen.
Foto Erik De Castro/Reuters
Een toerist leest berichtgeving over de op handen zijnde sluiting op het vliegveld van Boracay.
Foto Erik De Castro/Reuters
Toeristen vertrekken na een vakantie op het eiland. President Duterte noemde de populaire vakantiebestemming een "open riool".
Foto Noel Celis/AFP
Een toerist kijkt toe vanaf een paddle board, terwijl Filippijnse veiligheidstroepen een oefening uitvoeren ter voorbereiding op de tijdelijke sluiting.
Foto Erik De Castro/Reuters
Toeristen poseren voor een foto naast een zandkasteel. De witte stranden van Boracay zijn vervuild geraakt door afval en de vele bezoekers.
Foto Noel Celis/AFP
Een serveerster is buiten aan werk. Op Boracay zijn tienduizenden mensen werkzaam in de toeristenindustrie. Aan de hoofdweg die over het eiland Boracy loopt, liggen zakken vol afval uit verstopte rioolbuizen.
Foto Erik De Castro/Reuters
Toeristen lopen langs een politie-eenheid tijdens een oefening.
Foto Erik De Castro/Reuters
Een bezoeker kijkt uit over het strand. Het is nog niet duidelijk hoe het eiland precies wordt afgesloten voor de toeristen.
Foto Noel Celis/AFP
Een vrouw loopt langs een winkeltje dat zonnebrillen verkoopt en ter gelegenheid van de sluiting van het eiland een speciale uitverkoop houdt. In 2016 trok Boracay bijna twee miljoen toeristen.
Foto Erik De Castro/Reuters
Toeristen op driewielers rijden langs volle afvalzakken. Op Boracay is slechte riolering en veel afvalwater wordt rechtstreeks in zee gedumpt.
Foto Erik De Castro/Reuters
Een zeilboot bij zonsondergang. Veel van de toeristen die Bocaray bezoeken, komen uit China en Zuid-Korea.
Foto Erik De Castro/Reuters