tennis

Met zijn elfde titel in Monaco bewijst Nadal nog steeds de gravelkoning te zijn

Rafael Nadal heeft zondag voor het derde jaar op rij het prestigieuze masterstoernooi in Monaco op zijn naam geschreven. De Spaanse tennisser, nummer één van de wereldranglijst, overklaste in de finale de Japanner Kei Nishikori: 6-3 en 6-2.

Nadal was op zijn geliefde ondergrond in Monaco – in 2005 won hij het graveltoernooi voor het eerst – een klasse apart. Op weg naar de finale kwam hij geen moment in de problemen en stond niet één set af. Ook Nishikori kwam in de finale in alle opzichten tekort. Nadal had ruim 1,5 uur nodig om zijn elfde titel in Monte Carlo te veroveren.

Voor Nadal was het zijn tiende overwinning in twaalf duels met Nishikori. Ze troffen elkaar bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (2016) voor het laatst. De Japanner won toen in drie sets en behaalde daarmee olympisch brons.

In januari liep Nadal tijdens de Australian Open een bovenbeenblessure op en kwam daarna enkele maanden niet in actie. Hij maakte deze maand zijn rentree in de Davis Cup en bereikte met Spanje de halve finale door een 3-2 zege op Duitsland.

Nadal won in Monte Carlo zijn 76ste ATP-titel in het enkelspel. Op de eeuwige ranglijst moet hij nog vier spelers voor zich dulden: Jimmy Connors (109 titels), Roger Federer (97), Ivan Lendl (94) en John McEnroe (78). (NRC)