Derde kind voor prins William en echtgenote Kate

Het is nog onbekend hoe hun zoon gaat heten. Hij is de vijfde in lijn voor de troonopvolging.

Prins William, Kate en het pasgeboren kind.
Prins William, Kate en het pasgeboren kind. Foto Kirsty Wigglesworth/AP

De Great Kate Wait is voorbij. Prins William en zijn echtgenote Kate, de hertogin van Cambridge, hebben maandagochtend rond elf uur hun derde kind gekregen. Dat maakte het Britse koningshuis bekend via Twitter. De Britse koninklijke familie is geïnformeerd en reageerde verheugd op het nieuws. Ook de Britse premier Theresa May feliciteerde het koninklijke paar.

De jongen is de vijfde in lijn voor de troonopvolging en het zesde achterkleinkind van de huidige koningin Elizabeth II. Zowel Kate als haar zoon maken het goed, schrijft het koningshuis op Twitter. Het is nog onbekend hoe de baby gaat heten.

Maandagochtend berichtte het koningshuis dat Kate voor de bevalling opgenomen was in het Saint-Mary’s ziekenhuis in Londen. De media verzamelden zich al snel rond het ziekenhuis in afwachting van het nieuws. Kate was sinds 22 maart met zwangerschapsverlof.

Prins William en Kate leerden elkaar in 2001 kennen tijdens hun studie aan Saint-Andrews University. Ze trouwden in 2011 in Westminster Abbey. Het pasgeboren kindje heeft een oudere broer, prins George (4), en een oudere zus, prinses Charlotte (2). Door een wetswijziging uit 2013 krijgen jongens geen voorrang meer in de troonopvolging en ook zijn oudere zus zal dus eerder de troon bestijgen dan het nieuwe prinsje.

De kans dat de boreling ooit koning wordt is dan ook niet zo groot. Slechts één keer eerder schopte een derde in lijn het tot Britse vorst. Dat was in 1830, toen het derde kind van George III en Koningin Charlotte de troon besteeg. Deze William IV heerste voor zeven jaar vanaf zijn 64ste, toen zijn oudere broer overleed zonder kinderen.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Prins George en prinses Charlotte komen aan bij het ziekenhuis om hun moeder en pasgeboren broertje te bezoeken.
Foto Will Oliver/EPA
De geboorte van de zoon van Kate en William wordt officieus aangekondigd door stadsomroeper Tony Appleton.
Foto Tim Ireland/AP

Troonopvolging

Prins William is de tweede in lijn voor de troonopvolging: hij is de zoon van prins Charles en Lady Diana. Diana kwam in 1997 om het leven bij een auto-ongeluk. Prins Charles is de langst wachtende kroonprins in de Britse geschiedenis: in 1952 werd hij heir apparent.

Diana en Charles kregen nog één zoon: prins Harry. Harry is als tweede zoon van prins Charles zesde in lijn voor de troonopvolging. Hij verloofde zich eind 2017 met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. De twee trouwen op 19 mei.

Lees ook het stuk dat Verenigd Koninkrijk-correspondent Melle Garschagen over de verloving van prins Harry schreef: De Britten zijn wel weer toe aan een koninklijk feestje

Media-gekte

Het Britse koningshuis is bijzonder populair in binnen- en buitenland. Sinds het huwelijk van prins William met Kate Middleton, de hertogin van Cambridge, krijgt het koppel enorm veel media-aandacht. Naar de bruiloft keken wereldwijd honderden miljoenen mensen; in Nederland meer dan twee miljoen.

Fotografen en journalisten van over de hele wereld zijn dan ook afgereisd naar het St. Mary Ziekenhuis in de hoop een glimp van het koninklijke koppel en de pasgeborene op te vangen.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Daniel Leal-Olivas / AFP
Henry Nicholls / Reuters
Frank Augstein / AFP

Evenals een aantal toegewijde fans van het koningshuis. Zo sprak persbureau Reuters met de 63-jarige John Loughrey. Die zei dat hij al “vijftien dagen voor het ziekenhuis” kampeerde om er zeker van te zijn het moment van de geboorte niet te missen. “We doen dit al 21 jaar”, zei hij met een gekroonde babypop in de hand.

Gokken op de naam

De naam van de baby zal traditioneel bekend gemaakt worden middels een aankondiging op een schildersezel in de voortuin van Buckingham Palace, waar koningin Elizabeth woont. Maar er wordt al volop gespeculeerd. Volgens de Britse gokkantoren zijn onder andere Arthur, James en Philip grote kanshebbers.

De geboorte is het tweede goede bericht voor de familie van Kate in een paar dagen. Zondag werd bekend dat haar zus - wier outfit het meest besproken onderwerp was op de bruiloft van Kate en William - in verwachting is van haar eerste kind.

Correctie (23 april 2018): Bij de foto boven dit bericht stond dat de geboorte van het kind officieel is bekendgemaakt door een heraut. Dat klopt niet. De man op de foto was Tony Appleton, die bij koninklijke bekendmakingen vaker (officieus) optreedt als stadsomroeper.