Nicaragua

Toch geen hervormingen na massaprotesten

President Daniel Ortega van Nicaragua heeft na een reeks gewelddadige protesten zijn omstreden hervormingsplannen van het sociale zekerheidsstelsel afgeblazen. Dat maakt hij zondag bekend.

Vorige week voerde zijn regering een nieuwe wet in, waardoor werknemers meer zouden moeten bijdragen aan de sociale zekerheid. Ook de pensioenen zouden omlaag moeten.

De hervormingsplannen leidden tot massale protesten en plunderingen in de grote steden in het Midden-Amerikaanse land. De demonstraties begonnen woensdag. In vijf opeenvolgende dagen zijn zeker 25 mensen omgekomen door geweld. Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis in Nicaragua zijn de meeste slachtoffers gedood door vuurwapens.

Zaterdag overleed een tv-journalist bij de protesten. Volgens lokale media werd Miguel Ángel Gahona doodgeschoten terwijl hij protesten filmde in de stad Bluefields, aan de Caraïbische kust. Drie tv-stations die de protesten live uitzonden, werden uit de lucht gehaald.

Ortega verdedigde het optreden van de politie. Volgens de president worden de demonstranten gemanipuleerd door ‘minderheden’ met een politiek belang en infiltreerden criminelen bij de protesten. „We moeten de orde herstellen, we kunnen niet toelaten dat hier zo veel chaos, criminaliteit en plunderingen ontstaan”, zei Ortega dit weekend. In een aantal steden werd het na zijn verklaring rustiger.

Ortega regeert sinds 2006 weer in Nicaragua, dat hij als leider van de sandinisten al bestuurde tussen 1979 en 1990. (Reuters, AFP)