Nederlandse Cybersecurity Agenda

Kabinet: samenwerken tegen cyberaanvallen

Nederland moet zich beter wapenen tegen cyberaanvallen die de nationale veiligheid bedreigen. Overheid en bedrijfsleven moeten daarom beter samenwerken om dergelijke aanvallen te voorkomen. Dat stelt minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) in de vrijdag gepresteerde Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA), een aanpak om digitale veiligheid te verbeteren. In het regeerakkoord sprak de coalitie af om jaarlijks 95 miljoen euro uit te trekken voor cyberveiligheid. Dat geld wordt onder andere ingezet voor meer personeel bij de veiligheidsdiensten en betere ICT-voorzieningen om cyberaanvallen tegen te gaan. De minister pleit ervoor dat grote bedrijven kleine bedrijven gaan helpen om bij hun digitale veiligheid , bijvoorbeeld door het delen van informatie over dreigingen. Ook komt er een wet die bedrijven in gevoelige sectoren zoals inlichtingen- en veiligheidsdiensten, Defensie en Rijkswaterstaat verplicht tot hogere standaarden voor hun beveiliging. (NRC)