Franse prominenten tegen antisemitisme

In een manifest „tegen het nieuwe antisemitisme”, afkomstig van radicale moslims, hekelen meer dan driehonderd prominente Fransen een „ongemerkte etnische zuivering” van Joden. Ze roepen de regering op van de strijd tegen antisemitisme een „nationale zaak” te maken, „voordat het te laat is”.

De tekst, die zondag in Le Parisien stond, is opgesteld door Philippe Val, ex-hoofdredacteur van Charlie Hebdo. Onder de ondertekenaars zijn politici van rechts en links, zoals Nicolas Sarkozy en Manuel Valls, denkers als Alain Finkielkraut en Elisabeth Badinter, en kunstenaars als Gérard Depardieu en Charles Aznavour. Ook enkele religieuze autoriteiten, onder wie imams, hebben mee-ondertekend.

„In onze recente geschiedenis zijn elf Joden door radicale islamisten vermoord – en enkelen gemarteld – omdat ze Joods zijn”, schrijft de groep. Ze doelen onder andere op de marteling en moord van de Joods-Marokkaanse telefoonverkoper Ilan Halimi in 2006, de moorden in 2012 bij een joodse school in Toulouse en de aanslag bij de koosjere winkel HyperCacher in 2015. Recent gingen in Parijs duizenden mensen de straat op uit protest tegen de volgens het OM mogelijk antisemitische moord van een 85-jarige Joodse vrouw.

Franse Joden lopen volgens in de noodkreet aangehaalde cijfers „25 keer meer kans aangevallen te worden dan hun islamitische medeburgers”. 10 procent van de Joden rond Parijs zou recent verhuisd zijn omdat in wijken in de banlieue hun kinderen niet meer veilig naar school konden. Maar omdat „een deel van de Franse elite” de radicalisering van moslims als „sociale revolte” zou zien, wordt antisemitisme volgens de auteurs niet voldoende serieus genomen.