Financiële Verslaglegging

Eén op tien bedrijven komt te laat met jaarcijfers

Tientallen Nederlandse bedrijven houden belangrijke informatie weg uit het jaarverslag. Ook zijn ze geregeld te laat met het publiceren van hun jaarrekening, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit Nyenrode en toezichthouder AFM dat verschenen is in het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie. Hoogleraar externe verslaggeving Ruud Vergoossen en AFM-verslaggevingsexpert Ton Meershoek bekeken ruim duizend jaarverslagen van grote en middelgrote niet-beursgenoteerde ondernemingen over 2015. Belangrijke informatie ontbrak vaak, zoals een kasstroom-overzicht en een bestuursverslag. In zo’n verslag interpreteert een bedrijf de jaarcijfers. Bedrijven mogen ervoor kiezen om deze verslagen ter inzage leggen op de eigen vestigingen. Tweederde van de ondernemingen kiest voor die optie. Een deel bleek niet bereid het verslag desgevraagd op te sturen. Een deel van de bedrijven leverde de jaarstukken ook te laat aan. Dat moet wettelijk na vijf maanden, plus zes (nu vijf) maanden als uitstel verleend is. 10 procent haalde zelfs de uitgestelde deadline niet. Wie te laat is, riskeert een boete van ruim 20.000 euro. (NRC)