Bodybuilding

Wie is er droog?

Foto's Bastiaan Heus

De Nederlandse top van bodybuilding doet en laat alles voor hun sport. Bij bodybuilding gaat het om het kweken van spiermassa, héél veel spiermassa. Met als doel om de concurrentie de loef af te steken met nét die ene vezel meer. Maar het draait boven alles om ‘droog’ worden: een zo laag mogelijk percentage lichaamsvet, met behoud van de opgebouwde spiermassa. Daar is, naast heel veel trainen, een truc voor. In de aanloop naar een wedstrijd vindt koolhydratenmanipulatie plaats: bodybuilders bouwen eerst koolhydraten af om een paar dagen voor de wedstrijd koolhydraten te stapelen. Het idee hierachter is dat die koolhydraten vocht zullen vasthouden. Lukt dat, dan ben je ‘droog’. Zo niet, en kruipt het vocht onder de huid, dan ben je ‘glad’. (NRC)