Busje rijdt in op voetgangers Toronto: tien doden

Vijftien mensen zijn gewond geraakt. De bestuurder van het voertuig, een 25-jarige man, is aangehouden. Over zijn motieven is nog weinig bekend.

Politieagenten staan bij bedekte lichamen van slachtoffers, nadat een bestelbusje maandag inreed op voetgangers in de Canadese stad Toronto.
Politieagenten staan bij bedekte lichamen van slachtoffers, nadat een bestelbusje maandag inreed op voetgangers in de Canadese stad Toronto. Foto Carlo Allegri / Reuters

Tien mensen zijn omgekomen en vijftien mensen zijn gewond geraakt toen een bestelbus maandagmiddag inreed op voetgangers langs een verkeersader in de Canadese stad Toronto. De 25-jarige bestuurder van het voertuig is aangehouden, maar over zijn motieven is nog niets bekend. Hoewel wordt uitgegaan van een opzettelijke actie, heeft de verdachte voor zover bekend geen banden met terreurorganisaties.

De gehuurde bestelbus maaide volgens ooggetuigen rond half twee plaatselijke tijd iedereen en alles neer op het voetpad langs Yonge Street, de langste straat van Toronto, nabij de kruising met Finch Avenue in het noorden van de stad. „Overal lagen lichamen”, zei Michele Kelman, een oogetuige die ternauwernood wist te ontkomen, tegen de Canadese krant The Globe and Mail.

Drie kilometer verderop kwam het busje tot stilstand en wist de politie de bestuurder te overmeesteren. Hij werd aangehouden door één agent nadat hij buiten het voertuig een voorwerp op de politieman leek te richten en hem uitdaagde hem in zijn hoofd te schieten, zo blijkt uit videobeelden van een ooggetuige.

De agent wordt in Canada geprezen om zijn terughoudendheid om te schieten.

De Canadese politie heeft de bestuurder geïdentificeerd als Alek Minassian uit Richmond Hill, een buitenwijk van Toronto. Volgens korpschef Mark Saunders was hij niet bekend bij de politie. Hij is een student aan een college in de stad. Maandagavond is zijn huis doorzocht. Er zijn geen andere verdachten, liet de politie weten.

Het motief van de verdachte is echter nog onduidelijk. De Canadese minister van Openbare Veiligheid, Ralph Goodale, sprak in een tweet van een ,,gruwelijke aanval”.

Twitter avatar RalphGoodale Ralph Goodale Grateful for the brave and professional response of @TorontoPolice and other first responders to the horrific attack at Yonge and Finch. Canadians are appalled at what happened. The victims and their families have our deepest condolences.

Niettemin was er volgens hem geen aanleiding het landelijke niveau van terreurdreiging te verhogen. „De gebeurtenissen op de straat achter ons zijn verschrikkelijk”, zei Goodale maandagavond tijdens een persconferentie nabij de plaats van het incident. „Maar ze lijken op geen enkele wijze verband te houden met nationale veiligheid, op basis van de informatie die we op dit moment tot onze beschikking hebben.”

Het gebruik van een voertuig als middel om een aanslag te plegen is de afgelopen jaren in zwang in Europa en Noord-Amerika, vooral bij aanslagen in naam van Islamitische Staat (IS). Steden als Nice, Berlijn, Barcelona, Londen en New York zijn getroffen door dodelijke terreuraanvallen met voertuigen als wapen.

Maar hoewel het incident in Toronto daar aanvankelijk op leek, vonden de Canadese autoriteiten niet direct aanwijzingen om aan te nemen dat de verdachte handelde uit terroristische motieven - al hebben ze dat nog niet uitgesloten.

Volgens de Canadese omroep CBC zijn er aanwijzingen op sociale media dat Minassian gefrustreerd was over afwijzing door vrouwen. Hij zou zich lovend hebben uitgelaten over Elliott Rodger, een 22-jarige man die in 2014 een aanslag pleegde in Californië waarbij zes mensen om het leven kwamen, uit woede over het feit dat een aantal vrouwen zijn avances had afgewezen.

Inwoners van Toronto reageerden geschokt op het incident, dat niet past bij het veilige imago van de grootste stad van Canada, een van de meest multiculturele steden ter wereld. In het getroffen deel van de stad wonen veel immigranten. Velen riepen om geen haastige conclusies te trekken over de achtergrond of de motieven van de verdachte.

„Dit soort tragische incidenten is niet representatief voor hoe we leven of wie we zijn, of voor het leven in deze stad van dag tot dag”, zei burgemeester John Tory van Toronto. „Ik hoop dat we onszelf er als stad aan herinneren dat we wereldwijd worden bewonderd voor onze inclusiviteit, en omdat we tolerant en begripvol en zorgzaam zijn.”

De Canadese premier Justin Trudeau sprak zijn afschuw uit over het het incident. „Onze gedachten zijn bij alle betrokkenen”, schreef hij op Twitter. „We houden de situatie nauw in de gaten.”