Drugs en incidenten in tbs-kliniek leiden tot onrust

Tbs-patiënten zijn bezorgd over de veiligheid in de Oostvaarderskliniek in Almere. De patiëntenraad van de kliniek heeft de directie vorige week een brief gestuurd waarin staat dat drugshandel in de kliniek de afgelopen maanden heeft geleid tot meerdere vechtpartijen tussen patiënten en een steekpartij. De behandelaren zouden vaak „geen grip” op hen hebben door vele personeelswisselingen en problemen zouden ze niet durven aankaarten. De patiëntenraad heeft de Inspectie van het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd om een onderzoek.

Drugshandel, groot personeelsverloop en patiënten die elkaar slaan: de tbs-kliniek in Almere kwam in actie tegen „onveilige situaties”. Ten koste van het behandelen.

Vorige maand uitte ook de directie zelf in een interne brief aan de patiënten haar zorgen over de incidenten. Dat ook de kliniek zélf de zorgen over de veiligheid heeft aangekaart „is wel een teken”, zegt advocaat Jan-Jesse Lieftink, die namens de patiëntenvereniging de brief aan de directie heeft gestuurd. De directie noch het ministerie wil inhoudelijk reageren.

De vereniging van tbs-advocaten onderschrijft het belang van een onderzoek. Volgens voorzitter Job Knoester speelt een aantal van de problemen in de kliniek al langer. Contrabande, zoals drugsinvoer is een probleem in alle tbs-klinieken.