Zeker 24 doden bij protesten in Nicaragua

Na vier dagen van demonstraties liet president Ortega weten te willen onderhandelen over de omstreden wet.

Sinds woensdag protesteren demonstranten in Nicaragua tegen de hervormingsplannen van president Ortega. Hierbij zijn zeker zes mensen om het leven gekomen.
Sinds woensdag protesteren demonstranten in Nicaragua tegen de hervormingsplannen van president Ortega. Hierbij zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. Foto Jorge Torres/EPA

Bij protesten tegen een omstreden wet van president Daniel Ortega in Nicaragua zijn sinds woensdag zeker 24 mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AFP zondagavond. Tijdens de protesten zou ook een journalist zijn doodgeschoten, aldus lokale media. Andere slachtoffers zijn onder andere studenten en agenten.

De demonstranten keerden zich tegen een nieuwe wet waarmee Ortega de pensioenen wil verlagen en de sociale premies van werknemers wil verhogen. De politie trad hard op. Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis in Nicaragua zijn de meeste slachtoffers gedood door vuurwapens.

Volgens de lokale krant La Prensa werd de journalist Miguel Angel Gahona doodgeschoten terwijl hij de protesten filmde en live uitzond op Facebook. Het is niet duidelijk voor welk medium Gahona werkte. De vier televisiestations die de protesten uitzonden, werden uit de lucht gehaald, meldt El País. Volgens de krant zijn ook andere journalisten aangevallen en beroofd.

Onderhandelen

President Ortega reageerde zaterdag voor het eerst op de protesten en zei bereid te zijn om onderhandelingen te voeren over de wet. In een televisietoespraak zei hij met het bedrijfsleven te willen spreken over de hervormingsplannen zodat er “geen terreur meer is voor Nicaraguaanse families”. Hij benadrukte dat er nog ruimte is voor aanpassingen voordat de maatregelen op 1 juli van kracht gaan.

Ook verdedigde hij het optreden van de politie. Volgens Ortega werden de demonstranten gemanipuleerd door “minderheden” met een politiek belang en infiltreerden criminelen bij de protesten.

Kritiek Verenigde Naties

Vrijdag riepen de Verenigde Naties (VN) de autoriteiten in Nicaragua op te stoppen met het gewelddadig optreden tegen de demonstranten. In een verklaring schreef een woordvoerder dat de VN zich “ernstig zorgen” maakt over de situatie in het land. “De Nicaraguaanse staat moet zich houden aan zijn internationale verplichtingen en ervoor zorgen dat mensen gebruik kunnen maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting en dat ze vreedzaam bijeen kunnen komen.”