Dodental zelfmoordaanslag Kabul loopt op tot 57

Onder de doden zijn 22 vrouwen en acht kinderen. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.

Bij een bomaanslag kwamen zeker twaalf mensen om het leven bij een verkiezingskantoor.
Bij een bomaanslag kwamen zeker twaalf mensen om het leven bij een verkiezingskantoor. Foto Omar Sobhani/Reuters

Zeker 57 mensen zijn zondag bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul om het leven gekomen. Ook raakten 119 mensen gewond. De aanslag vond plaats bij een verkiezingskantoor. Dat meldt persbureau AP op basis van de Afghaanse autoriteiten. Onder de doden zijn 22 vrouwen en acht kinderen.

De aanslag vond plaats op het moment dat mensen in de rij stonden bij het verkiezingskantoor om hun identiteitskaart op te halen om te mogen stemmen bij de parlementsverkiezingen in oktober. Meerdere huizen werden verwoest en de politie zette het gebied af. Islamitische Staat (IS) heeft via hun persbureau Amaq de aanslag opgeëist, aldus Reuters. De aanval zou gericht zijn op “sjiitische afvalligen”. De Afghaanse president Ashraf Ghani veroordeelde de aanslag op Twitter.

Twitter avatar ashrafghani Ashraf Ghani I condemn the heinous terrorist attacks in Kabul and Pul-e-Khumri.
I wish Allah’s mercy upon those who martyred, speedy recovery to the wounded, and convey my deep condolences to victims’ families. I instructed relevant institutions to provide support and care to those affected.

Verkiezingen

In het hele land zijn verkiezingskantoren geopend waar Afghanen zich kunnen inschrijven voor de verkiezingen die in oktober plaatsvinden. Zowel de Talibaan als een lokale terreurgroep die zich heeft aangesloten bij IS vinden de verkiezingen onwettig. Er werd daarom al langere tijd gevreesd voor aanslagen op verkiezingskantoren.

Volgens de VN was het aantal aanslagen eerder niet zo hoog: Zware aanslagen Afghanistan volgen elkaar steeds sneller op

Het aantal aanslagen in Afghanistan is de laatste jaren toegenomen. Volgens de Verenigde Naties werden er niet eerder zoveel aanslagen gepleegd als in 2017. Ook dit jaar zorgden terreurgroepen voor veel geweld. Eind januari kwamen 103 mensen om het leven na een zelfmoordaanslag bij een ziekenhuis in Kabul. Het was een van de dodelijkste aanslagen ooit.

In het land worden voorbereidingen getroffen voor vredesbesprekingen om een einde te maken aan de oorlog die al zestien jaar duurt. President Ashraf Ghani zei eind februari de Talibaan te willen erkennen als politieke beweging als de terreurgroep de Afghaanse overheid en de rechtstaat erkent.