Luxemburger Jungels wint Luik-Bastenaken-Luik

Sam Oomen was bij de mannen met plek twaalf de beste Nederlander. De Nederlandse Anna van der Breggen won de race bij de vrouwen.

Jungels viert zijn overwinning.
Jungels viert zijn overwinning. Foto Yorick Jansens/AFP

De 25-jarige Luxemburgse wielrenner Bob Jungels van de ploeg Quick-Step Floors heeft zondagmiddag de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik gewonnen met een indrukwekkende solo. Het is de grootste zege in zijn carrière tot nu toe. De Canadees Michael Woods werd op 37 seconden tweede en Fransman Romain Bardet derde.

Mede door de warmte was het een zware editie van de 258 kilometer lange wielerklassieker. Jungels demarreerde op de Côte de la Roche-aux-Faucons, de voorlaatste heuvel van de koers in de Ardennen. De vlucht van Jungels deed wat denken aan de wijze waarop zijn ploeggenoot Niki Terpstra drie weken geleden de Ronde van Vlaanderen won.

Julian Alaphilippe van Quick-Step Floors won woensdag ook nog de Waalse Pijl. Met deze derde overwinning binnen korte tijd onderstreepte Quick-Step Floors dus zijn dominantie vroeg in dit wielerseizoen. Jungels zei daarover na de race tegen persbureau AP:

“Het is ongelooflijk. Ik ben heel trots op mijn team, we hebben een ongelooflijke lente gehad.”

Twitter avatar sporza_koers Sporza 🚴 Bob Jungels na zijn overwinning in #LBL: “Niet te vatten! Zaterdagavond keek ik nog naar winnende Gilbert in 2011″ https://t.co/1n9iaSIIv8 #wielrennen https://t.co/lDBGSEUUhV

Sam Oomen was met de twaalfde plaats de beste Nederlander. Tom Dumoulin werd vijftiende. Voor Dumoulin was Lui-Bastenaken-Luik een laatste test voor de Giro, waar de Limburger begin mei als titelverdediger van start gaat.

Van der Breggen wint bij de vrouwen

Anna van der Breggen heeft zondag de klassieker Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De 28-jarige olympisch kampioene was, net als vorig jaar, de beste in de 136 kilometer lange koers door de Ardennen en kwam alleen over de finish, meldt persbureau ANP.

Van der Breggen beleeft tot nu toe een sterk seizoen. De rijdster van de ploeg Boels-Dolmans won eerder dit jaar ook al Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl. Ze leidt dan ook in de strijd om de wereldbeker.

De 136 kilometer lange race begon, anders dan bij de mannen, in Bastenaken en eindigde in Luik. De finale van de wedstrijd opende met een ontsnapping van de Australische Amanda Spratt. Zij had bij de start van de Côte de Saint-Nicolas, de laatste heuvel van de koers, vijftig seconden voorsprong op Van der Breggen. Maar de Nederlandse achterhaalde Spratt op vijf kilometer van de finish en liet haar vervolgens meteen achter zich. Spratt eindigde nog wel als tweede. De Nederlandse Annemiek van Vleuten werd derde.

Twitter avatar sporza_koers Sporza 🚴 Van der Breggen wint voor het 2e jaar op een rij Luik-Bastenaken-Luik bij de vrouwen #lbl https://t.co/sfsU2TtH6v

Van der Breggen zei na afloop van de koers tegen de NOS:

“Ik wilde niet te vroeg maar ook niet te laat achter haar aan. Het was heel spannend en het is ook echt niet zo dat het allemaal vanzelf gaat en dat ik wel even win. Het was opnieuw vechten, vechten en nog eens vechten. We hebben ook een heel hechte ploeg. Dat merkte je deze week weer toen onze vaste mecanicien Richard Steege een hartaanval kreeg. Gelukkig gaat het goed met hem en praat hij weer.”

Vos loopt schouderblessure op bij val

Voor Marianne Vos eindigde Luik-Bastenaken-Luik met een schouderblessure na een valpartij op de afdaling voor Roche-aux-Faucons, circa veertig kilometer voor de finish. Aanvankelijk leek er weinig aan de hand. Vos reed de wedstrijd ook gewoon uit. Maar na de koers werd toch besloten om naar het ziekenhuis te gaan. Zondagavond maakte haar ploeg WaowDeals Pro Cycling bekend dat zij haar sleutelbeen heeft gebroken.