Twitter weert advertenties van softwarebedrijf Kaspersky

Twitter verwijst naar beschuldigingen van de Amerikaanse overheid dat het softwarebedrijf banden zou hebben met de Russische geheime dienst.

Directeur Eugene Kaspersky tijdens een interview. Het bedrijf wordt ervan verdacht banden te hebben met de Russische overheid.
Directeur Eugene Kaspersky tijdens een interview. Het bedrijf wordt ervan verdacht banden te hebben met de Russische overheid. Foto Maxim Shemetov/Reuters

Twitter gaat advertenties van het Russische softwarebedrijf Kaspersky Lab weren. Dat laat mede-oprichter en directeur van het bedrijf Eugene Kaspersky in een blogpost weten. Twitter verwijst naar beschuldigingen van de Amerikaanse overheid dat het softwarebedrijf banden zou hebben met de Russische geheime dienst. Ook strookt volgens Twitter het verdienmodel niet met de advertentieregels van het techbedrijf.

Kaspersky reageert verbaasd op het besluit. “Wij hebben geen geschreven -of ongeschreven- regels overtreden. Ons verdienmodel wordt door alle internetbeveiligingsbedrijven gebruikt: wij bieden gebruikers producten en service aan, en zij betalen ons ervoor.” Twitter bevestigt de berichtgeving tegenover persbureau Reuters.

Onderzoek

Het bedrijf, een van de grootste internetbeveiligingsbedrijven ter wereld, heeft de beschuldigingen van spionage altijd ontkend. Kaspersky zegt bereid te zijn om de broncode te openbaren zodat de beschuldigingen onderzocht kunnen worden. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 600 miljoen euro en er werken 3.700 mensen.

Lees meer over de vermeende spionage van Kaspersky Lab: telkens weer die beschuldigingen van spionage

Al eerder verbood het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid het gebruik van antivirus-software van Kaspersky. De Amerikaanse geheime dienst liet in mei weten een onderzoek te zijn gestart naar software van het bedrijf en de relatie met de Russische overheid. De Verenigde Staten hebben nog altijd geen harde bewijzen geleverd voor misstanden binnen het bedrijf.

Facebook verwijderde Kaspersky vorig jaar al uit een lijst van antivirus-software die het bedrijf aanbiedt aan gebruikers die inloggen vanaf een computer zonder beveiliging. In Nederland beveiligt het bedrijf systemen in ziekenhuizen, de transportsector en de agrarische sector. Ook werkt Kaspersky samen met de Nationale Politie en levert het diensten aan Europol, Interpol en Europese opsporingsdiensten.