Drakenboten slaan om in China: zeventien doden

In totaal vielen 57 mensen in het water toen de twee drakenboten kort na elkaar omsloegen in een rivier nabij een plek met sterke stroming.

Reddingswerkers zoeken naar vermisten nadat twee drakenboten zaterdag omsloegen in Guilin, in de Chinese provincie Guangxi.
Reddingswerkers zoeken naar vermisten nadat twee drakenboten zaterdag omsloegen in Guilin, in de Chinese provincie Guangxi. Foto EPA

Zeventien mensen zijn zaterdag omgekomen bij een training voor drakenbootraces in zuidelijk China, nadat twee boten kapseisden in een rivier nabij een plek met sterke stroming. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Chinese persbureau Xinhua.

In totaal vielen 57 mensen in het water toen de twee drakenboten kort na elkaar omsloegen nabij de stad Guilin, hebben plaatselijke autoriteiten zondag verklaard. Op televisiebeelden is te zien hoe een van de lange boten vol met roeiers kapseisde. Een tweede boot kwam aan, eveneens vol met roeiers, en sloeg ook om.

Xinhua meldt dat tweehonderd reddingswerkers zijn ingezet bij een reddingsoperatie die tot diep in de nacht heeft geduurd. Twee organisatoren van de training zijn volgens Xinhua gearresteerd.

Twee stromen bij elkaar

Het ongeluk gebeurde op een plek waar twee stromen van de rivier bij elkaar komen, waardoor een sterke stroming ontstaat, meldde de Chinese staatsomroep CCTV. Volgens Chinese media droegen de meeste slachtoffers geen reddingsvesten.

China heeft de laatste tijd veiligheidsvoorschriften aangescherpt voor drakenbootraces, die in het hele land worden gehouden tijdens het Duanwu festival. Dit drakenbootfestival, een nationale feestdag in China, valt dit jaar op 18 juni.