Armeense premier weigert op te stappen na hevige protesten

In de voormalige Sovjet-republiek wordt al tien dagen gedemonstreerd tegen de benoeming van Sarkisian als premier van Armenië. Hiervoor was hij tien jaar president.

Ontmoeting tussen de Armeense premier Sarksian (links) en oppositieleider Pasjinian (rechts).
Ontmoeting tussen de Armeense premier Sarksian (links) en oppositieleider Pasjinian (rechts). Foto Vahram Baghdasarian/Reuters

De Armeense premier Serzj Sarkisian weigert in te gaan op het verzoek van de oppositie om op te stappen, meldt persbureau Reuters. In de voormalige Sovjet-republiek wordt al tien dagen gedemonstreerd tegen de benoeming van Sarkisian als premier, eerder deze maand.

De tienduizenden demonstranten beschuldigen de premier van machtsmisbruik en eisen zijn vertrek. Sarkisian was hiervoor tien jaar lang president van het land. Onder zijn bewind ging de bevolking tijdens een referendum in 2015 akkoord met de machtsoverdracht van de president naar de premier. Het presidentschap werd daarmee voornamelijk een ceremoniële functie. Als premier heeft Serzj Sarkisian weer de macht in handen.

Zeer korte ontmoeting

De demonstranties worden aangevoerd door oppositieleider Nikol Pasjinian. Hij ontmoette zondag oud-president Sarkisian om een einde te maken aan de politieke onrust in het land. Het gesprek in de Armeense hoofdstad Jerevan duurde slechts een paar minuten. Sarkisian reageerde verontwaardigd op de eisen van de oppositie:

“Dit zijn geen gesprekken, dit is geen dialoog, maar slechts een ultimatum. Het is het chanteren van de staat en van de legitime overheidsinstellingen”.

Volgens de Armeense premier heeft de oppositie niet “de lessen van 1 maart geleerd”. Sarkisian refereert aan de protesten na zijn herverkiezing in 2008 als president van het land. Toen kwamen bij demonstraties zeker tien mensen om het leven.

‘Arrestatie oppositieleider Pasjinian’

Pasjinian zei in een reactie dat de premier niet begrijpt wat er in het land gebeurt. Volgens de oppositieleider moet Sarkisian niet spreken in een taal vol dreigmenten. “De situatie in het land is veranderd. De macht is in handen van het volk”. Na de ontmoeting werd Pasjinian gearresteerd, meldt de Armeense nieuwsorganisatie EVN Report. De politie ontkent dat Pasjinian en twee andere oppositieleiders zijn gearresteerd, zij zouden alleen verwijderd zijn van de plaatsen waar wordt gedemonstreerd.

Twitter avatar evn_report EVN Report Earlier today, chaotic scene of protesters dispersed & detained in the Erebuni area of #Yerevan where hundreds were gathered. MP Nikol Pashinyan was detained and taken away from scene by security forces. #YerevanProtests #rejectserzh Vid: Roubina Margossian https://t.co/sPWWYXEUSF

In de afgelopen dagen zijn zeker 180 demonstranten opgepakt. Niet alleen in Jerevan ook in Gjoemri, de tweede stad van het land, werd gedemonstreerd.