Waarschuwen dat je fiets weg moet kan niet duidelijk genoeg

Aan begin en eind van elke rij fietsen staat een bord. En er zijn veel rijen op het Kleine-Gartmanplantsoen.
Aan begin en eind van elke rij fietsen staat een bord. En er zijn veel rijen op het Kleine-Gartmanplantsoen. Foto Flip Franssen

Hilariteit alom op Twitter: „Kees, er liggen nog een paar van die gele borden hier, kunnen jullie daar iets mee?”, schrijft Kel. „De gele borden invasie” reageert Nel de Jager. Illustratief voor de bestuurlijke impotentie, vindt journalist Jan Kuitenbrouwer, eveneens op Twitter.

Het drietal verwijst naar een actie van de gemeente Amsterdam op het Kleine-Gartmanplantsoen, vlak bij het Leidseplein. Daar regende het borden. Ruim vijftig stuks, volgens stadszender AT5. De boodschap erop: fietsen die na 23 april nog op het Kleine-Gartmanplantsoen staan, worden weggeknipt. Extra waarschuwing: „Sloten worden niet vergoed.”

Reden voor de borden: na 23 april beginnen de werkzaamheden voor de fietsparkeergarage onder het plantsoen, met ruimte voor circa tweeduizend fietsen. Daarvoor moet het plein fietsvrij zijn. Logisch. Blijft de vraag: waarom plant de gemeente ruim vijftig borden op een tamelijk klein plein?

Formeel moeten we aan het begin en einde van iedere rij fietsen een bord neerzetten, legt de woordvoerder van stadsdeel Centrum uit, en er zijn daar heel veel rijen. „Strikt juridisch hebben we het dus goed gedaan.”

Wel heeft het woud aan borden intern tot discussie geleid. Tientallen borden op één plein ziet er inderdaad niet „fraai” uit, erkent de woordvoerder. En ook rees de vraag: „Schiet de zee aan gele borden zijn doel niet voorbij?”

Maar hier geldt dat de gemeente te allen tijde onduidelijkheid wil voorkomen. Mensen stapten eerder al naar de bestuursrechter omdat ze vonden dat de gemeente niet duidelijk genoeg aangaf dat hun fiets zou worden weggeknipt. De bestuursrechter gaf hun gelijk en dwong de gemeente tot kostenvergoeding.

Toch is ook ditmaal geen volledige duidelijkheid verschaft. Een oplettende voorbijganger bekeek de borden eens goed en twitterde daarover: „NIET ELK BORD HEEFT DEZELFDE DATUM!!!”

Foto Flip Franssen/HH