Voor lief

Sommige wijnen rechtvaardigen een eventuele verkorte levensduur, meent .

Soave Giovanni Fattori 2016, ‘Danieli’ 9,75 euro; qvselect.nl
Soave Giovanni Fattori 2016, ‘Danieli’ 9,75 euro; qvselect.nl

Vrijdag de 13e leek uit te draaien op een ongeluksdag voor wijnliefhebbers. Er was weer eens een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat die levensgevaarlijk bezig zijn. ‘Ook dat ene glaasje rode wijn per dag is ongezond’ kopte de Volkskrant. Volgens het artikel zorgde drinken voor een verkorte levensduur van anderhalf jaar voor mannen en 1,3 jaar voor vrouwen. Ook de ander media stapten in. Als schrijver van twee boeken over het onderwerp wijn en gezondheid wist ik dat het voor mij een drukke dag zou worden. Met name in het laatste ben ik vooral ingegaan op de elkaar constant tegensprekende onderzoeken. En inderdaad, bij mijn eerste vloeibare versnapering (koffie overigens) hing er al een redacteur van Pauw aan de lijn. Niet veel later melde zich NPO Radio 1. „Dan maar een jaartje korter”, reageerde een dame laconiek die door het NOS Journaal om een reactie werd gevraagd, terwijl zij op een terrasje aan een glas wijn nipte. Ook vicepremier Hugo de Jonge verscheen voor de camera: „Ik denk dan wel eens bij zo’n advies, zullen alle geneugten in het leven dan slecht voor je zijn.”

Enfin, inmiddels is de te verwachten tegenaanval al weer ingezet. Op de site van STIVA las ik de volgende dag dat de claims niet kloppen. „Een 40-jarige man die meer dan 112 gram alcohol per week drinkt, zal gemiddeld 1,6 jaar korter leven dan wanneer hij minder dan 112 gram alcohol (10 glazen) per week drinkt. En dus niet, zoals in het Volkskrant artikel staat beschreven, ten opzichte van niet drinken. Dat hebben de onderzoekers namelijk niet onderzocht.” Als 61-jarige man die meer dan 10 glazen per week consumeert, schonk ik een glas Soave Giovanni Fattori 2016, ‘Danieli’ in. Samen met piepverse witte asperges geflankeerd door gekookte aardappelen, botersaus en beenham ontstond er een combinatie die een eventuele levensduurverkorting rechtvaardigde.