Papiertekort bij de Persgroep, Volkskrantbijlage op ander formaat

Door een plotseling papiertekort verschijnt de weekendbijlage Sir Edmund vanaf dit weekend op een ander soort papier en in een ander formaat.

De vier landelijke titels van De Persgroep.
De vier landelijke titels van De Persgroep. Foto Koen van Weel / ANP

Mediabedrijf De Persgroep, onder meer eigenaar van kranten als Het Parool, Trouw, de Volkskrant, en AD kampt met een opmerkelijk probleem: door een papiertekort moeten er noodmaatregelen worden getroffen en verschijnen sommige magazines op ander formaat en ander papier. De verwachting is dat de problemen zeker een halfjaar aanhouden.

Aan “normaal” krantenpapier is geen gebrek; het gaat om ruw papier dat voor de magazines gebruikt wordt. Uit nood verscheen de Volkskrantbijlage Sir Edmund dit weekend op een ander, glanzend papier en formaat. De nieuwe, iets kleinere lay-out zorgt voor een verlies aan woorden van zo’n 10 procent. Hoofdredacteur Philippe Remarque noemt het “even prozaïsch als bizar”; in een commentaar schetst hij de situatie als volgt:

“Ik heb de afgelopen maanden in het bedrijf voorheen ondenkbare zinnen gehoord als ‘Wim vraagt zijn vrienden in Parijs, die hebben misschien wat papier over’ of ‘We hebben een Russische partij op de kop getikt in Zwitserland’. Het lijkt wel oorlog.”

Sir Edmund is niet de enige bijlage die verandert. Ook het weekendmagazine van het AD en de regionale titels van die krant zien er vanaf begin mei iets anders uit. De bijlage wordt vanaf mei niet meer in het Belgische Lokeren, maar in Denemarken gedrukt.

Volgens De Persgroep zou het acute tekort niet te voorzien zijn geweest, omdat het volgt op jaren van overproductie. Bij Trouw en Het Parool verandert er niets. Ook NRC ondervindt geen problemen, hoewel het gebruik maakt van de drukkerijen van De Persgroep. De maandelijkse bijlage Het Blad wordt op ander papier gedrukt.