Inspectie

Onderzoek ‘mishandeling’ De Leeuwenhoek

Verpleeghuis De Leeuwenhoek aan de Westkruiskade is deze week in opspraak geraakt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt een mishandeling in het verpleeghuis, naar aanleiding van berichtgeving in Trouw. Tweede Kamerleden hebben minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) om opheldering gevraagd over De Leeuwenhoek.

Diverse bewoners van het verpleeghuis zouden het afgelopen jaar mishandeld zijn door verzorgend personeel en medebewoners, blijkt uit onderzoek van het dagblad. Het behandelend personeel, (artsen, fysiotherapeuten, psychiaters en verpleegkundigen) zou dit jaar in een brandbrief aan het management gedreigd hebben hun verantwoordelijkheid neer te leggen als de situatie niet zou veranderen. Trouw baseert zich hierbij op een anonieme klokkenluider, getuigen en documenten.

Adelheid Roosen en Hugo Borst hadden net een tv-serie gemaakt over het verpleeghuis, waar ouderen met dementie wonen. Het vermeende geweld komt in deze tv-serie niet aan bod.

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van het overkoepelende Humanitas, erkent dat er incidenten zijn geweest, maar het zouden er heel weinig zijn. Hij zei deze week dat in De Leeuwenhoek een andere cultuur heerst vanwege de vele nationaliteiten in Rotterdam. Naar Nederlandse maatstaven zouden de incidenten „niet kunnen”, zei hij in Trouw. „Kijk je er met een Antilliaanse bril naar, dan vraag je je af: wat is het probleem?”