Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

In 1934 betrad Margaretha C. van der Wal de openbare lagere meisjesschool aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. In een korte mail schrijft ze een ode aan „de eenvoudige grondslagen van goed onderwijs”. Ze besluit haar brief zo: „Als ik thans – naar ik mag hopen – vlekkeloos schrijf, zowel grammaticaal als wat stijl betreft, is dat te danken aan die zes jaren op de openbare lagere meisjesschool in Groningen.”

Mevrouw Van der Wal moet rond de 90 jaar zijn, maar doorgaans is het op de redactie gissen naar de leeftijd van de ingezonden brieven en -stukken schrijver. Al zijn handgeschreven brieven in een regelmatig handschrift wel een aanwijzing. En sommige reacties kunnen niet zonder leeftijdsindicatie. Zoals Marjolein Oggel („45+”) die reageert op het stuk ‘Ik wil graag doorwerken, Rutte. Maar hoe dan?’ (13/4), waarin de 56-jarige Monique de Meyere schetst hoe ze vanwege haar leeftijd niet meer aan de bak komt. Oggel – „hoogopgeleid en duizenden kilometers op de teller” valt haar bij, zelf is ze „afgegleden van een succesvolle vrouw in het internationale bedrijfsleven naar iemand die niets meer heeft en van de bijstand moet leven”. Er is volgens haar „een hele bevolkingsgroep afgeschreven en onder het tapijt geveegd”.

Twee brieven maakt nog geen veelschrijver, maar het vermoeden bestaat hier op de redactie dat 16-jarige Emma Kasteleyn zich ontwikkelt tot een nieuwe, vaste gast van onze inbox. Een paar weken na haar brief over windmolens (‘Groen zonder subsidies’, 30/3), plaatsten we donderdag 19 april haar brief over werk voor vluchtelingen (‘Werk vinden is een hele prestatie’). Haar leeftijd zetten we er niet bij. Ook een brief van een 16-jarige moet op argumenten overtuigen.