Hotline

Directe communicatielijn voor leiders van Noord- en Zuid-Korea

Noord- en Zuid-Korea hebben vrijdag een hotline geopend die directe communicatie tussen de leiders van de twee landen mogelijk maakt. De verbinding werd succesvol getest, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het betekent een nieuwe stap in de verbeterde betrekkingen op het Koreaanse schiereiland, in de aanloop naar een eerste ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in eind volgende week. Het is de bedoeling dat de twee elkaar vooraf telefonisch spreken. Zuid-Korea zou als eerste hebben gebeld. „Het was alsof we spraken met onze buurman”, zegt een Zuid-Koreaanse functionaris. Later belde Noord-Korea succesvol terug. In totaal zou er 4 minuten en 17 seconden contact zijn geweest. (NRC)