Ergin Başakçi

Derde verdachte liquidatie aangehouden

De politie in Diemen heeft deze week een derde verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidatie van Ergin Başakçi. Eerder deze maand werden al twee Amsterdammers aangehouden, die beiden zijn voorgeleid en in bewaring gesteld.

Başakçi werd op maandagavond 28 augustus voor de ogen van andere terrasbezoekers doodgeschoten op het terras van een café op de Prins Hendrikkade, op het Noordereiland. De 42-jarige Başakçi komt uit Hellevoetsluis en is vader van twee tienerdochters. Op de Nassauhaven werd niet veel later de vluchtauto van de daders brandend terug gevonden. Op grond van de camerabeelden en de betrokken auto’s vermoedt het onderzoeksteam dat er drie mensen bij de liquidatie betrokken zijn.

De politie weet nog niet waarom de man is omgebracht. Voor zover bekend was hij niet actief in het criminele circuit. Er staat nog steeds een beloning van 20.000 euro open voor de ‘gouden tip’ in deze zaak.

Eerder dit jaar zijn ook vier verdachten aangehouden voor een dubbele liquidatie eind 2017 in de Beverwaard. Toen werden twee mannen van 25 en 26 jaar omgebracht. Zij zaten in een auto en werden vanuit een passerende Audi met een kalasjnikov onder vuur genomen. Drie van de vier verdachten waren ten tijde van de liquidatie minderjarig.

De liquidaties droegen eind vorig jaar bij aan een stijging van het vuurwapengeweld in de stad.