Strand

Zomer in de lente

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Zonaanbidders bevolken het strand in Scheveningen. Ongekend vroeg voor de tijd van het jaar bereikten de temperaturen donderdag in Nederland zomerse waarden. Daarmee werd het meteen de warmste 19 april sinds de metingen in 1901 begonnen. In De Bilt heeft het KNMI een maximum gemeten van 27,4 graden Celsius. Daarmee werd het oude record voor deze dag royaal gebroken. Dat lag op 24,3 graden en dateert van 1988. Omdat de temperatuur boven de 25 graden kwam, was het ook de eerste officiële zomerse dag van het jaar. Doorgaans wordt die pas een maand later geregistreerd. Het is pas de zesde keer sinds 1901 dat het binnen 110 dagen na 1 januari in De Bilt warmer werd dan 25 graden. Vier daarvan waren de laatste 25 jaar. Het recordjaar was 2007: toen werd het op 14 april 27,6 graden.