Qualcomm-NXP

China blokkeert overname Eindhovense chipfabrikant

Chinese toezichthouders gaan nog niet akkoord met de overname van de Eindhovense chipfabrikant NXP door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. Het lang slepende overnameproces loopt daarmee verdere vertraging op en zet de verhoudingen tussen China en de VS verder onder druk.

De voorgestelde aankoop zou substantiële invloed hebben op de technologie-industrie en heeft mogelijk negatieve effecten op de markt, zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel. Beide bedrijven zijn actief op de Chinese markt. Het land wil meer bescherming voor lokale bedrijven. Die zijn bezorgd dat Qualcomm, gespecialiseerd in chips voor telecommunicatie, na de fusie ook invloed verwerft op gebieden als mobiel betalen en zelfrijdende auto’s.

Qualcomm heeft nog niet afdoende kunnen tonen dat het die „problemen kan oplossen”, zegt de Chinese woordvoerder. China is wereldwijd de grootste importeur van halfgeleiders. Het probeert zijn afhankelijkheid van buitenlandse bedrijven te verminderen door de eigen chipindustrie te stimuleren.

Qualcomm zal extra concessies moeten doen om alsnog goedkeuring te krijgen. De overname van NXP is cruciaal voor het Amerikaanse bedrijf, omdat het zijn aandeelhouders heeft toegezegd minder afhankelijk te worden van de smartphonemarkt. (Bloomberg)