‘Ongewilde reclame bij dubieuze YouTube-video’s’

Meer dan driehonderd grote Amerikaanse bedrijven adverteren op extremistische en omstreden YouTube-kanalen zonder dat ze het weten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse nieuwszender CNN. De advertenties van bedrijven als Adidas, Facebook, LinkedIn, Amazon en Netflix hebben daardoor mogelijk geholpen om YouTube-kanalen te sponsoren die onder andere rechts-extremistisch gedachtegoed, Noord-Koreaanse propaganda en sympathie voor pedofilie verspreiden.

Veel bedrijven waren er niet van op de hoogte dat hun advertenties in video’s van deze YouTubers belandden. Een van de bedrijven, het sportmerk Under Armour, waarvan reclame verscheen op het nationalistische YouTube-kanaal Wife With A Purpose, heeft zijn advertenties bij het bedrijf tijdelijk stopgezet.

YouTube, eigendom van Google, worstelt al langer met dit probleem. Een jaar geleden maakten Volkswagen, de Britse overheid en de krant The Guardian bekend dat ze niet langer wilden adverteren via Google omdat hun reclames voorkwamen in het kanaal van een islamitische haatprediker. Google kondigde daarop aan het advertentiebeleid aan te scherpen en strenger op te treden tegen gebruikers die bijvoorbeeld haatdragend materiaal maken. (NRC)