Noord-Korea kondigt aan rakettesten op te schorten

In aanloop naar de ontmoeting met Donald Trump heeft Kim Jong-un laten weten dat Noord-Korea geen nucleaire proeven en rakettesten meer uitvoert. “Grote vooruitgang”, reageert Trump.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een bijeenkomst van het Centrale Comité van de Arbeiderspartij op 9 april 2018.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een bijeenkomst van het Centrale Comité van de Arbeiderspartij op 9 april 2018. Foto: KCNA/EPA

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft bekendgemaakt per deze 21 april nucleaire testen en rakettesten op te schorten, meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. Ook wordt een nucleaire testinstallatie in het noorden van het land stopgezet. De beslissing is bekendgemaakt tijdens een vergadering van het centrale comité van de Noord-Koreaanse regeringspartij.

Volgens Kim Jong-un zijn er geen tests meer nodig, omdat Noord-Korea nu nucleaire wapens heeft. Met het beëindigen van het testprogramma moet vrede op het Koreaanse schiereiland en economische groei bewerkstelligd worden, schrijven de Noord-Koreaanse staatsmedia volgens Reuters. Er zijn al jarenlang internationale sancties van kracht tegen Noord-Korea vanwege het nucleaire programma.

Er staat voor mei of begin juni een ontmoeting gepland tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider. Trump zei vorige maand al dat Noord-Korea had beloofd te stoppen met rakettests in aanloop naar die ontmoeting en een Zuid-Koreaanse delegatie zei na een bezoek aan Noord-Korea dat het land zegt bereid te zijn tot ontmanteling van kernwapens.

Maar afgelopen week dreigde Trump de top niet door te laten gaan als de VS verwachten dat het geen succes zal worden. Ook kondigde hij aan weg te lopen tijdens het gesprek met Kim als hij merkt dat het onderhoud niets oplevert.

Trump: Heel goed nieuws

Maar nu laat de Amerikaanse president op Twitter weten blij te zijn met de aankondiging van Kim Jong-un. Trump vindt dat “heel goed nieuws voor Noord-Korea en de wereld”. Ook spreekt hij van een “grote vooruitgang” en zegt hij uit te kijken naar de geplande top:

In aanloop naar de historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de Noord-Koreaanse leider had de beoogde Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in het paasweekeinde in het geheim gesproken met Kim Jong-un. Hij was toen nog directeur van de inlichtingendienst CIA.

Volgende week op 27 april heeft Kim Jong-un ook een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Ze zien elkaar dan in het grensdorp Panmunjom.

De laatste raketproef van Noord-Korea was eind november vorig jaar. Toen werd met succes een intercontinentale ballistische raket getest en meldde Kim Jong-un dat zijn land ‘een complete kernmacht’ was geworden die het volledige grondgebied van de VS kan raken.

Rond de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea namen de door alle rakettests sterk opgelopen spanningen tussen de VS en Noord-Korea af en werd de basis gelegd voor betere betrekkingen tussen beide landen.