Muziekproducent en dj Avicii (28) dood gevonden

Tim Bergling, beter bekend onder zijn artiestennaam Avicii, is dood gevonden in Muscat, Oman, meldt zijn manager.

Avicii in 2013.
Avicii in 2013. Foto Amy Sussman/AP

De Zweedse muziekproducent en voormalig dj Tim Bergling, beter bekend onder zijn artiestennaam Avicii, is overleden op 28-jarige leeftijd. Hij is dood gevonden in de stad Muscat in Oman. Dat meldt persbureau AP vrijdag op basis van een verklaring van manager Diana Baron. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

“Met groot verdriet kondigen we het verlies van Tim Bergling, ook bekend als Avicii, aan”, zegt Baron. “De familie is verslagen. We vragen iedereen om in deze moeilijke tijd hun privacy te respecteren.”

Lees ook de necrologie van Avicii: Miljoenen luisterden naar zijn euforische melodieën

Avicii scoorde wereldwijd hits als Hey Brother, Wake Me Up! en Le7els, dat in 2011 zijn grote doorbraak betekende. Wake Me Up! (2013) werd een nummer-één-hit in meer dan twintig landen, waaronder Nederland. Hij won twee MTV Music Awards, een Billboard Music Award en werd twee keer genomineerd voor een Grammy.

Bergling was een van de meest populaire dj’s van zijn tijd, vergelijkbaar met de populariteit van Tiësto en Armin van Buuren. In 2012 en 2013 riep het Britse DJ Mag hem uit tot de op twee na beste dj ter wereld. Hij vulde met zijn shows de grootste stadions en werkte samen met artiesten als Madonna en Coldplay.

Slechte gezondheid

In 2017 kwam een documentaire over hem uit, Avicii: True Stories, onder regie van Levan Tsikurishvili. Daarin is te zien hoe het persoonlijk slecht gaat met Bergling, terwijl hij honderden optredens per jaar moet geven.

De trailer van de documentaire:

Fysieke en mentale problemen dwingen hem in 2016 uiteindelijk om met zijn optredens te stoppen. Later geeft hij tegen Billboard Magazine toe dat zijn slechte gezondheid de reden was. Ook zei hij toen dat de dancewereld niet aan hem besteed was. “Het ligt echt niet aan de muziek of de shows. Het waren alle andere dingen eromheen die nooit natuurlijk voor mij voelden. [...] Ik ben meer een introvert type. Het was altijd moeilijk voor me. Ik bracht te veel negatieve energie met me mee, denk ik.”

In 2014 moest Bergling al enkele optredens afzeggen toen hij zijn galblaas en blinde darm moest laten verwijderen. Mede als gevolg van excessief alcoholgebruik leed hij aan acute alvleesklierontsteking, waarvoor hij in 2012 in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

‘Begin van iets nieuws’

In 2013 bracht Avicii zijn debuutalbum True uit, in 2015 volgde een tweede studio-album Stories. Zijn laatste ep bracht hij uit in augustus 2017, genaamd Avīci (01) . Hiervoor werd hij enkele dagen geleden nog genomineerd voor een Billboard Music Award.

Bij het uitbrengen van zijn ep schreef hij over zijn ‘comeback’ op zijn website dat hij muziek zou blijven produceren:

“Vorig jaar stopte ik met optreden, en velen van jullie dachten dat dat het was. Maar het einde van ‘live’ betekent niet het einde van Avicii of mijn muziek. In plaats daarvan ging ik terug naar de studio. De volgende fase zal helemaal gaan over mijn liefde voor het maken van muziek voor jullie. Het is het begin van iets nieuws.”

Avicii tijdens een show in 2014 in het stadion Barclay’s Center in New York. Foto Eduardo Munoz/Reuters

Artiesten hebben inmiddels op sociale media gereageerd op het overlijden van Avicii:

Dj David Guetta schrijft op Instagram: “We hebben een vriend verloren met een prachtig hart en de wereld een ongelooflijk getalenteerde muzikant.”

De Nederlandse dj Nicky Romero, die samen met Avicii de hit I Could Be The One maakte, schrijft:

Twitter avatar nickyromero Nicky Romero Tim, I can’t believe what I just heard, you have gone way to early, there are no words to describe how I feel, I am thankful for all the great moments we got to spent together; and thankful for all the things I got to learn from you. The world will miss you.❤️ ~ R.I.P Avicii https://t.co/HR3JvWGs9k

Dj en producent Calvin Harris noemt Avicii “gepassioneerd en extreem getalenteerd met nog zo veel voor zich”:

Twitter avatar CalvinHarris Calvin Harris Devastating news about Avicii, a beautiful soul, passionate and extremely talented with so much more to do. My heart goes out to his family. God bless you Tim x