Meer dan honderd arrestaties bij protesten Armenië

Het is al een week onrustig in Armenië omdat voormalig president Sarkisian nu premier is geworden.

Armeense politie arresteert een demonstrant vrijdag tijdens protesten in Jerevan.
Armeense politie arresteert een demonstrant vrijdag tijdens protesten in Jerevan. Foto Karen Minasyan/AFP

Bij protesten in de Armeense hoofdstad Jerevan zijn meer dan honderd demonstranten opgepakt. Dat melden lokale media. Het is al meer dan een week onrustig in het land sinds duidelijk is dat voormalig president Serzj Sarkisian de nieuwe premier wordt. Sindsdien zijn duizenden mensen de straat opgegaan.

Verspreid door de stad blokkeren demonstranten het verkeer. Volgens EVN Report zijn inmiddels al ruim 180 mensen gearresteerd. De protesten worden aangevoerd door oppositieleider Nikol Pasjinian. Demonstranten eisen het vertrek van Sakisian, die eerder al tien jaar president was.

Bij een referendum in 2015 besloot de bevolking om een groot deel van de macht van de president over te dragen aan de premier. Het presidentschap werd daarmee voornamelijk een ceremoniële functie. Nu Serzj Sarkisian premier is, heeft de oud-president dus weer de touwtjes in handen. Daar zijn de demonstranten het niet mee eens.

President roept op tot dialoog

Vorige maand verkoos het parlement van de voormalig Sovjet-republiek oud-premier Armen Sarkisian - geen familie van Serzj Sarkisian - als nieuwe president. Donderdag riep hij op tot dialoog om zo “de beste oplossing voor de huidige situatie te vinden”.

Bekijk beelden van de arrestaties in Jerevan:

Politieagenten zijn druk in de weer om de blokkades op te breken en activisten te arresteren. Volgens de politie maken demonstranten zich schuldig aan “verstoren van de openbare orde”.

Donderdagavond waren volgens persbureau Reuters zo’n vijftienduizend demonstranten te vinden op het centrale plein van Jerevan. Oppositieleider Pasjinian roept de politie op om “Serzj Sarkisian niet te beschermen”. Ook in de tweede stad van het land, Gjoemri, wordt gedemonstreerd.