Democraten eisen miljoenen van Rusland, campagneteam Trump en WikiLeaks

Volgens de Democratische Partij hebben de drie samengezworen om de Democratische kandidaat Hillary Clinton tegen te werken.

Foto Mandel Ngan/AFP

Het hoogste orgaan van de Democratische Partij heeft vrijdag een aanklacht ingediend tegen de Russische overheid, het campagneteam van Donald Trump en WikiLeaks voor hun veronderstelde samenzwering om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Dat schrijft The Washington Post.

Volgens de Democratic National Committee (DNC) hebben belangrijke campagnemedewerkers van Trump samengewerkt met Russische spionnen om computers van Democraten te hacken. Gestolen informatie werd vervolgens gebruikt om de campagne van kandidaat Hillary Clinton te verstoren. DNC-voorzitter Tom Perez noemt het een “daad vaan ongekend verraad” en concludeert:

“Tijdens de verkiezingen heeft Rusland een frontale aanval uitgevoerd op onze democratie, en vond daarin een welwillende partner in het campagneteam van Donald Trump.”

Volgens de DNC werden e-mails gestolen door de Russische militaire inlichtingendienst GROe, en doorgespeeld aan klokkenluidersplatform WikiLeaks, dat de e-mails publiceerde. Volgens The Washington Post eisen de Democraten miljoenen dollars aan schadevergoeding, een precies bedrag wordt niet genoemd.

Lees meer: Trumps Rusland-affaire in tien vragen

Aanklacht tegen zoon en schoonzoon

De president wordt zelf niet direct aangeklaagd, wel richten de Democraten zich op verschillende leden van zijn campagneteam onder wie zijn zoon, Donald Trump Jr., zijn schoonzoon Jared Kushner en voormalig campagnevoorzitter Paul Manafort.

Ook adviseur van Trump Roger Stone is aangeklaagd, lees het NRC-interview met hem: ‘Ik bel Trump niet, Trump belt mij’

De aanklacht werd ingediend bij een federale rechtbank in Manhattan en staat los van het onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller momenteel doet naar de vermoedelijke Russische inmenging in de verkiezingen. Mueller kijkt ook of is samengewerkt tussen de Russen en het campagneteam van Trump. De Amerikaanse president heeft altijd ontkend dat er ook maar op enige manier sprake is geweest van samenwerking met Moskou.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump James Comey Memos just out and show clearly that there was NO COLLUSION and NO OBSTRUCTION. Also, he leaked classified information. WOW! Will the Witch Hunt continue?