Amerikaanse megabank Wells Fargo schikt voor 1 miljard dollar

Het is de hoogste boete ooit voor de bank, die onder meer honderdduizenden klanten autoverzekeringen verkocht die ze niet nodig hadden.

Foto Paul J. Richards/AFP

Een van de grootste Amerikaanse banken, Wells Fargo, heeft vrijdag in een zaak met de Amerikaanse overheid geschikt voor 1 miljard dollar (814 miljoen euro). De helft daarvan gaat naar bankentoezichthouder OCC en de andere helft naar de publieke consumentenorganisatie CFPB, schrijft persbureau AP. Het is de hoogste boete ooit voor Wells Fargo.

De bank heeft honderdduizenden klanten autoverzekeringen verkocht die ze niet nodig hadden. Ook rekende Wells Fargo te hoge kosten voor het vastzetten van de rente op de hypotheek. De bank geeft toe dat uit eigen onderzoek is gebleken dat van tienduizenden klanten die de autoverzekeringen niet konden betalen de auto is ingenomen.

Meer schandalen

In september 2016 moest Wells Fargo al 100 miljoen dollar aan de CFPB betalen in het schandaal waarin de bank 3,5 miljoen rekeningen had geopend zonder dat klanten dat wisten. Daarmee hoopten bankmedewerkers hun streefcijfers te halen. Naar aanleiding daarvan stapte topman John Stumpf op. Timothy J. Sloan volgde hem op.

Sindsdien liggen de activiteiten van de bank onder een vergrootglas en zijn er nog meer misstanden aan het licht gekomen. Wells Fargo is daar verscheidene keren voor beboet. Ook dwong de Amerikaanse overheid de bank om bestuursleden te vervangen, een ongekende stap. Eerder dit jaar verbood de Federal Reserve, het centrale bankenstelsel, de bank al om verder te groeien.

Lees ook over de gevolgen van het eerdere schandaal: Fraudeschandaal drukt winst van Amerikaanse bank Wells Fargo

Wells is al begonnen met het terugbetalen van de klanten met de autoverzekeringen en hypotheken. De 500 miljoen dollar die aan toezichthouder OCC wordt betaald gaat rechtstreeks naar de kas van het ministerie van Financiën. Het half miljard dat naar de CFPB gaat, komt in de pot die wordt gebruikt om gedupeerde klanten bij te staan.

Mogelijk is het niet de laatste boete voor Wells Fargo. Er lopen nog meer onderzoeken naar de bank, onder meer naar de vermogensbeheertak en afdeling valutahandel.

‘Slecht gedrag’

De boete van vrijdag is ook opvallend omdat het de eerste is onder de door Trump aangestelde CFPB-directeur Mick Mulvaney. Tot nu toe hebben banken geprofiteerd van lossere regelgeving en lagere belastingen onder Trump. De president noemde Wells Fargo specifiek als een bank die moet worden gestraft voor zijn “slechte gedrag”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Fines and penalties against Wells Fargo Bank for their bad acts against their customers and others will not be dropped, as has incorrectly been reported, but will be pursued and, if anything, substantially increased. I will cut Regs but make penalties severe when caught cheating!